Wat doet deA en waarom doen zij dit?

Beweging voor lokale, schone èn betaalbare energie in Apeldoorn groeit 


Waarom doen ze dit eigenlijk?

Wat doet deA en waarom doen zij dit?

De Apeldoornse energiecoöperatie die helpt met energie besparen, het verduurzamen van je huis en het opwekken van schone energie, groeit. Steeds meer Apeldoorners steunen de coöperatie en sluiten zich aan als lid. Maar wat zijn de doelen van de coöperatie en waarom doen zij dit?

Met besparen op thuisverbruik bereik je veel

Gertine Wilders, medewerker van deA, legt het uit: “Iedereen verbruikt energie voor zijn huis. Voor je verwarming, je warm water, het opladen van je telefoon of bijvoorbeeld tv kijken. Met dit energieverbruik, stoot je CO2 uit en verandert het klimaat.  17% van je totale CO2-uitstoot komt door dit energieverbruik in huis. Hier kun je gemakkelijk iets aan doen. Zelf, in je eigen huis, maar ook samen, met andere Apeldoorners. Daarom zijn wij samen lokale energiecoöperatie deA.

Wij zijn een Apeldoornse ledenorganisatie die samen met andere partijen bewoners helpt met energie besparen. Want hoe minder energie je gebruikt, hoe lager je energierekening is en hoe beter dit is voor de aarde. Ook helpen we bewoners met het verduurzamen van hun huis. Bijvoorbeeld met adviezen van een energiecoach, en het regelen van isolatie.”

Schone energie in eigen beheer 

Gertine: “Daarnaast zorgen we ervoor dat de energie die we wel verbruiken, zo schoon mogelijk is opgewekt. Daarvoor wekken we gezamenlijk, lokaal onze eigen zonne-energie op via zonnedaken en -parken. We zijn zelf eigenaar van onze opwek, en willen zo op termijn schone energie bereikbaar en betaalbaar maken voor iedereen.” 

Wat bereikte deA in 2023?

In 2023 hielpen we 1700 huurders en 560 woningeigenaren met energie besparen. 1.000 Apeldoorners deden mee aan onze activiteiten om te verduurzamen en we gingen in vijf buurten met 172 bewoners aan de slag. Ook wekten we voor 8600 gezinnen schone energie op. Lees hier hoe we dat deden. publieksjaarverslag.

Wil je ons steunen? Word ook lid.