Je huis duurzaam maken: “Hoomdossier goed hulpmiddel”

Je huis duurzaam maken: “Hoomdossier goed hulpmiddel”

Birgit Zwarts kocht een jaar geleden een leuke hoekwoning uit de jaren 70. Omdat ze al snel in de gaten had dat de woning niet hoog scoorde op het gebied van duurzaamheid, ging ze aan de slag met het gratis verduurzamingstool Hoomdossier. Dit onlineprogramma gaf haar heldere handvatten voor de aanpak van haar huis. Ze deed daarna mee aan de isolatie-actie van deA. Inmiddels is ze goed op stoom met isoleren en zonnepanelen op haar dak.

Bijzonder leuk om het in te vullen

“We trokken in de zomer in ons nieuwe huis”, vertelt ze. “Het was erg warm op de zolder, daarom hebben we meteen zelf het dak geïsoleerd. Niet lang daarna kregen we een huis-aan-huisbrief van energiecoöperatie deA over het Hoomdossier. Dit is een gratis onlineprogramma waarmee je allerlei energiebesparende maatregelen voor je huis, zoals vloerisolatie of gevelisolatie, kunt uittesten. Inmiddels hadden we in de gaten dat de woning niet hoog scoorde op het gebied van duurzaamheid; we hadden last van tocht en de muren voelden koud aan. Ik ging met het Hoomdossier aan de slag en vond dit bijzonder leuk om te doen”, vertelt ze. “Ik kreeg na afloop een helder rapport over mogelijke keuzes inclusief een handige kostenindicatie en wat mijn besparing zou zijn. Het bleek zinvol te zijn om mijn vloer en gevel te isoleren.”

Meegedaan aan isolatie-actie

“Nadat voor mij duidelijk was dat ik mijn vloer en gevel wilde isoleren, heb ik een aanvraag bij deA ingediend om mee te doen aan de isolatie-actie. Ik werd daarna door een lokaal isolatiebedrijf benaderd dat ons een passend aanbod deed. Ze hebben eerst een scan gemaakt van de gevel. Daaruit bleek dat er nog voldoende isolatiemateriaal van de vorige bewoner in aanwezig was. Vervolgens hebben ze onze vloer geïsoleerd met schuim. Ik was eerst bezorgd of dit de leidingen niet onbereikbaar maakt, maar dit blijkt niet het geval te zijn. We zijn tevreden over de uitvoering. Komende winter ben ik benieuwd of we het verschil gaan merken.”

Zonne-energie voor hybride auto

Birgit heeft inmiddels ook zonnepanelen op haar dak laten plaatsen. “Wij hebben een hybride auto en dan is je stroomverbruik hoog. Omdat we ons dak net hebben geïsoleerd, vonden we het een logische volgende stap om zonnepanelen te nemen. Ons volgend project wordt het vervangen van glas; we hebben namelijk nog niet overal dubbel glas. En het aanpakken van de tocht, want de deuren kieren.”

Met een overzicht van kosten en baten

Hoomdossier, daar kom je verder mee

Wist je dat je je eigen verduurzamingsplan van je huis kunt maken? Vul daarvoor het Hoomdossier in. Dit is een online programma waarin je vragen over je huis beantwoordt.