Borstwering isoleren

De borstwering van onze huizen is oorspronkelijk gemaakt van aluminium golfplaat. Daarachter zit een loze ruimte en daarachter de binnenmuur. Van oorsprong is dit dus een slecht geïsoleerd gedeelte van de buitenmuur. Wat kun je doen? We vroegen om advies.
Tijdens de buurtbijeenkomst hoorden we van sommige buren slechte ervaringen met dit stukje van de gevel. Veel mensen klagen dat het erachter koud is en dat het slecht of weinig geïsoleerd is. In een enkel huis is dit ‘opgelost’ door over het oorspronkelijke plaatwerk schroten te plaatsen die aan alle randen zijn afgekit. Hierdoor is het kozijn gaan rotten. 

Tips van de technisch adviseur

Natuurlijk vroegen we de technisch adviseur om tips voor deze elementen van de gevel. Het blijkt niet alleen comfortabel maar ook rendabel om deze drie panelen goed te isoleren, of dit te laten doen.
Nu hebben veel buurtbewoners zelf al iets aan isolatie laten doen, het plaatwerk vervangen of zelf de hele gevel. Mocht je gevel niet vervangen zijn, dan is het dus zinnig dit gebied aan te pakken. Je haalt het aluminium plaatwerk weg, en plakt op de binnenmuur bijvoorbeeld TIR-platen van 8 cm, te plakken op dit stuk gevel. Daarna plaats je de plaat terug of je werkt het af met ander plaatmateriaal.  Voor de afwerking kunt je kiezen uit diverse soorten plaatmateriaal of bijvoorbeeld steenstrips. Het is belangrijk dat het houten kozijn kan blijven ‘ademen’ en dat het kozijn niet wordt dichtgekit: dan gaat het snel rotten. 
Tip: Je kunt overleggen met de schilder of het kozijn nog iets is op te dikken zodat je meer isolatie kwijt kunt.