Bewoners Dreven kunnen nu digitaal verduurzamen

Bewoners Dreven kunnen nu digitaal verduurzamen

Bewoners Dreven kunnen nu digitaal verduurzamen

Gemeente Apeldoorn is onlangs gestart met een pilot om bewoners te helpen met hoe ze hun woning kunnen verduurzamen. In het kader hiervan ontvangen 116 bewoners van de Apeldoornse wijk de Maten, in de buurt de Dreven, een digitale sleutel. Hiermee krijgen ze toegang tot hun eigen gedigitaliseerde huis in het computerprogramma Connect 055. Ze kunnen in hun eigen digitale huis rondkijken, spelen met allerlei mogelijkheden om hun woning comfortabeler en energiezuiniger te maken en meteen zien wat het kost en oplevert. Energiecoaches van duurzame energiecoöperatie Apeldoorn helpen hen desgewenst op weg.

Leuk en laagdrempelig

Als je je woning wilt verduurzamen is het soms lastig te bepalen hoe je dit kunt doen, wat het je kost en oplevert. Gemeente Apeldoorn wil bewoners helpen en heeft de opdracht gegeven om een geselecteerd aantal woningen in de Dreven te digitaliseren en te kijken hoe bewoners het ervaren om met een digitale versie van hun eigen huis allerlei mogelijkheden uit te proberen. Patrick Hulshof, adviseur fysieke leefomgeving van de gemeente Apeldoorn: “Met Connect055 krijg je de mogelijkheid om op een leuke, nieuwe en laagdrempelige manier kennis te maken met energie in jouw woning en de mogelijkheden die je hebt om je eigen huis te verduurzamen. Elke stap die we met elkaar zetten voor het besparen van energie is belangrijk. Ik hoop vooral dat we met deze pilot inwoners goed kunnen ondersteunen en helpen in hun zoektocht naar de beste stap die zij kunnen zetten.”

Veel mogelijkheden en direct inzicht

Het computerprogramma Connect 055, dat op verschillende plaatsen in het land ook door gemeenten wordt ingezet, biedt veel mogelijkheden en geeft je meteen inzicht in kosten en opbrengsten. Zo kun je van alles uitproberen, voordat je besluit wat je in de toekomst met je huis wilt. Bijvoorbeeld: heb ik ruimte voor een zonneboiler, en wat kost mij dit dan en wat levert het op? Maar ook: ik wil op de zolder meer ruimte, hoeveel extra meters levert mij een dakkapel op? Voor wie dat wil, staan de energiecoaches van deA klaar om hen met het programma vertrouwd te maken.
Aan de hand van de ervaringen met het computerprogramma bekijkt de gemeente of op termijn meer Apeldoornse bewoners van dit programma gebruik kunnen maken.