Bewonersavond Warmtekansenkaart De Parken

Bewonersavond Warmtekansenkaart De Parken

Gisteravond 24 oktober hebben we een informatieavond over de Warmtekansenkaart van de gemeente Apeldoorn voor bewoners uit De Parken georganiseerd samen met Michael Boddeke van deA.
Xandra van Lipzig en Carla Fransen (beide van gemeente Apeldoorn) gaven toelichting op het technische rekenmodel van CE Delft waarmee verschillende fossiel-vrije warmtevoorzieningen zijn doorgerekend.
Een model welke als uitgangspunt gebruikt kan worden om te komen tot de juiste en gedragen oplossing voor De Parken. Het is zeker niet het model waarin het transitieplan in ligt vastgelegd, maar een middel om te gebruiken om stappen vooruit te kunnen zetten.
Ongeveer 40 mensen uit De Parken zijn aanwezig. Er kwamen veel vragen over technische oplossingen en er ontstond een interessante discussie over het plan om in De Parken over 25 jaar geheel fossiel-vrij te worden (wonen, werken en verplaatsen). In dit plan willen we (een actieve groep bewoners uit de wijk “het Droomteam”), ondersteund door de Gemeente Apeldoorn, deA en de Energieregisseur gaan zorgen voor een betrouwbare en gedragen transitie van de huidige energie-voorziening naar eentje waarbij er geen fossiele-energie meer gebruikt wordt.
Dit plan bestaat uit 3 fasen:
1e fase –> eerste 3 jaar: focus op energie-besparen door bewustwording en verder isoleren van woningen. Resultaat is 9% energie-besparing voor de wijk.
Daarbij hebben we met de betrokkenen en specialisten de verschillende oplossingen onderzocht en weten we wat de (technische) oplossing gaat worden.
2e fase –> 4 t/m 10 jaar: De wijk is klaar voor de transitie naar duurzame energie. Alle elektrische energie wordt duurzaam opgewekt. Er is 25% bespaard op het gasverbruik.
3e fase –> 11 t/m 25 jaar: volledige transitie (in fasen) naar de duurzame energie-voorziening. Aan het eind van deze fase wordt er geen fossiel energie meer gebruikt voor wonen, werken en vervoer.
Eind november is er weer een informatie-avond voor bewonder uit De Parken. Dan gaan we twee inwoners uit De Parken vertellen hoe zij hun huis hebben verduurzaamd en volledig van het aardgas zijn afgestopt.
In 2019 gaan we door met dergelijke informatie-avonden over thema’s waar behoefte aan is in de wijk, denk bijvoorbeeld aan isolatie-mogelijkheden bij monumenten en juist bij jaren 30 woningen.
Graag tot dan!
Albert van Dam
energieregisseur De Parken