Voor ruim 625 gezinnen stroom dankzij Zon-op-School

Voor ruim 625 gezinnen stroom dankzij Zon-op-School

Het Zon op Schoolproject levert veel goeds op. Sinds 2014 hebben 15 scholen in Apeldoorn via Zon-op-School zonnepanelen op hun dak. Deze hebben gezamenlijk al veel stroom opgewekt; inmiddels net zoveel als het jaarverbruik van ruim 625 gezinnen. Initiatiefnemer deA is inmiddels begonnen met het terugbetalen van de inleg van ouders en ontvangt vele leuke reacties. Naast Zon-op-School zet deA verder in op –grootschalige- zonprojecten.

Club van ongeduldige mensen

Zeven jaar geleden nam duurzame energie coöperatie Apeldoorn (deA) in Apeldoorn het initiatief om schooldaken te benutten voor zonnepanelen en kinderen te leren over schone energie. 15 van de in totaal 78 basisscholen in Apeldoorn doen mee aan dit Zon-op-Schoolproject. Ook de Fruytier-scholengemeenschap doet mee.  Zij kregen elk tussen de 35 en 504 zonnepanelen op hun dak. “deA was en is een club van ongeduldige mensen”, blikt directeur Michael Boddeke terug. “Landelijk en gemeentelijk liggen er grote opgaven op klimaatgebied. We willen niet afwachten, maar vooral kijken wat we zelf kunnen doen. Door in te zetten op zonne-energie, verduurzaam je meteen. De zonnepanelen hebben sinds de plaatsing in 2014 samen ruim 1715.000 kWh opgewekt. En dit gaat nog een flink aantal jaar door, want de panelen gaan 25 jaar mee.”

Leuke reacties

“Ook de betrokkenheid van ouders en leerkrachten was een mooi onderdeel van dit project”, gaat Michael verder. “De zonnepanelen zijn gefinancierd door de uitgifte van Zon-certificaten. Ouders konden deze voor 50 euro per certificaat aanschaffen. Doordat het laagdrempelig was deden veel ouders mee. De looptijd was zes jaar, inmiddels hebben de eerste deelnemers hun inleg plus winst uitbetaald gekregen. We kregen hier leuke reacties op. Er zijn deelnemers die graag aan andere projecten van ons meedoen of het bedrag aan ons terugstorten om andere goede dingen mee te doen.”

Meer zonprojecten

Omdat tot nu toe zon in Apeldoorn de belangrijkste optie is om duurzame energie op te wekken, zet deA nog meer in op andere zonne-energieprojecten. Michael: “We hebben zonnenpanelenacties gehad om bewoners te helpen met de aanschaf, we leggen zonnepanelen op bedrijfsdaken. En onlangs zijn we gestart met crowdfunding voor een grootschalig zonnepark Klarenbeek. In recordtijd waren de Zondelen uitgegeven, het is mooi om te zien dat veel mensen graag investeren in milieu en natuur. Dit belooft veel moois voor verdere ontwikkelingen in de toekomst.”
Meer nieuws