Herenboeren

Herenboeren produceren energieneutraal met nieuw zonnedak


Crowdfunding heel succesvol

Herenboeren

Vanaf 1 april 2023 kunnen de Herenboeren Wenumseveld gebruik maken van zelf opgewekte zonne-energie van 80 zonnepanelen op het dak van hun splinternieuwe kapschuur. Met de opbrengst van het zonnedak kunnen ze nagenoeg energieneutraal groente en fruit produceren; een belangrijke doelstelling van de coöperatie. Energiecoöperatie deA ondersteunde het zonnedakproject in de financiering en beheer.

Kapschuur grotendeels zelf gebouwd

Erik Vos, lid van de Herenboeren en vrijwilliger bij energiecoöperatie deA, is initiator. Hij en het terreinteam speelden een grote rol bij de totstandkoming van de kapschuur en het zonnedak. “De kapschuur hebben we voor een groot deel zelf gebouwd met zoveel mogelijk herbruikbare materialen. Het dak staat oost-west, waardoor je de hele dag de opbrengst van zonnepanelen kunt gebruiken voor koeling en beregening van groente en fruit. Vanuit de leden ontstond daarom al snel de vraag of hier zonnepanelen op geplaatst konden worden.”

Succesvolle crowdfunding

Om energieneutraal te kunnen produceren werd berekend dat het dak 80 zonnepanelen van 400 wattpiek nodig zou hebben. De Herenboeren schakelden energiecoöperatie deA als ervaren partij in om de crowdfunding onder de leden te organiseren. Michael Boddeke, directeur van deA: “In drie weken tijd werd door de leden bijna 27.000 euro gedoneerd. Door deze fantastische opbrengst werd het mogelijk dat wij daar bovenop provinciale subsidie konden aanvragen.” Het zonnedak werd goedkoop gerealiseerd, omdat een van de leden, Gerard Hofman, in zijn vrije tijd veel werk verrichte om de panelen aan te sluiten.

Waanzinnig trots

Voorzitter Iris van de Kamp: “De kapschuur is toch wel een pronkstuk van onze boerderij. Met onze eigen zonnestroom dragen we 100% bij aan onze missie om een zelfredzaam burgerinitiatief te zijn dat zo duurzaam mogelijk, natuurinclusief haar eigen voedsel produceert. Iedereen is waanzinnig trots dat we dit hele project bijna helemaal met eigen handen en middelen op basis van vrijwilligheid voor elkaar hebben gekregen.”