Zonnepanelen voor het milieu “ In de toekomst willen we onze energie opslaan”

Zonnepanelen voor het milieu “ In de toekomst willen we onze energie opslaan”

Mieke Steenbergen deed vorig jaar mee met een zonnepanelenactie van deA. Er werden 18 zonnepanelen gelegd op haar huis uit 1930. “We doen dit voor het milieu. Het is onze wens om zelfvoorzienend te worden qua energie.”
Mieke woont nu twee jaar in het huis aan de Veenhuizerweg. Om het energiezuinig te maken, zijn er isolerende binnenwanden geplaatst en vloerverwarming. “Het is heel comfortabel geworden. Onze temperatuur is altijd 19 graden. We hebben een houtkachel om bij te stoken, maar die is eigenlijk nooit nodig.”

Van het aardgas af

“We doen dit voor het milieu, in de wens om ook van het aardgas te kunnen. Dat duurt nog even, we stoken nu nog op gas. Maar de aanschaf van zonnepanelen is weer een stap in die richting.”

Zelfvoorzienend

En? Leveren de 18 panelen genoeg stroom om in eigen behoefte te voorzien? “Meestal wel, maar bijvoorbeeld in de regenachtige maand februari haalden we het niet. In de toekomst zullen we onze zelf opgewekte energie misschien kunnen opslaan, dan gaat dat vast lukken. We hebben een hybride auto. We wachten eigenlijk tot die ook een rol gaat spelen in de opslag van onze energie.”

Oud dak een uitdaging

Mieke schafte de zonnepanelen aan via een zonnepanelenactie van deA. “Ons huis heeft een oud dak en ook de dakpannen zijn nog van 1930. Die zijn nog goed, dus we gaan ze niet vervangen. Maar panelen op dit dak was best een uitdaging. Uiteindelijk liggen ze er nu prima!”