Enthousiast over verbruiksmeter: “Mijn dochter doucht korter”

Enthousiast over verbruiksmeter: “Mijn dochter doucht korter”

Half oktober kreeg een aantal bewoners in de Dreven een brief met het aanbod om een gratis Energie Verbruiks Manager te laten installeren. Ante Brinkman was enthousiast en vroeg hem aan. Een energiecoach van deA installeerde deze bij hem thuis. “Ik vind het super”, vertelt hij blij. “Het maakt je bewust van wat je verbruikt. Mijn dochter is er korter door gaan douchen.”

Elke euro besparing is welkom

Het gezin Brinkman woont in een rijtjeshuis aan de Voldersdreef en bestaat uit twee volwassenen en drie kinderen in de leeftijd van 9 tot 16 jaar. Ante vergeleek zijn energieverbruik en het bleek dat zijn gezin meer energie verbruikt dan een vergelijkbaar gezin. Ante: “Mijn vrouw is Braziliaanse”, vertelt hij, “dus we stoken al wat meer om het lekker warm te maken”. Het bleek dat het gezin een vergelijkbaar gebruik heeft met een gezin in een 2 onder 1 kapwoning. “We zitten dus te hoog. Ik ben zzp-er en heb wisselende inkomsten. Ik wil graag onze maandlasten naar beneden krijgen door kritisch naar onze energierekening te kijken. Elke 65 euro die ik hierop kan besparen, is vergelijkbaar met een week eten en drinken.”

Een fantastisch ding

Ante heeft de EVM in de keuken staan. “Ik vind het een fantastisch ding”, vertelt hij enthousiast. “Het geeft je inzicht in je energieverbruik en helpt je grip te krijgen op je maandelijkse energiekosten. Als ik bijvoorbeeld de wasmachine aanzet, zie je de meter uitslaan. Gelukkig blijft de wijzer wel in het groene vlak, omdat we allemaal energiezuinige apparaten met energielabel A+++ hebben. Toch besef je dan wel: dit is best pittig. En dus is het slim wat vaker op nachtstroom de was te doen.”

Schrikken van de inductiekookplaat

“We hebben ook een inductiekookplaat. Als deze nog maar voor de helft aanstaat, vliegt de wijzer al in het rode vlak. Daar schrok ik wel van. Ook bij het douchen gaat de wijzer door het gasverbruik in het rood. Iedereen weet dat douchen gas verbruikt en geld kost, maar het is toch wat anders om het metertje te zien uitslaan. Het dringt meer tot je door. Mijn dochter van 14 doucht sinds ze dit weet korter.”
Sinds kort heeft de familie zonnepanelen. “Je ziet op de EVM precies wanneer je terug levert en dus minder verbruikt dan je opwekt. Daar word je vrolijk van!”

Verbruikskosten niet goed in beeld

Naast dat de EVM de familie bewust maakt, vindt Ante het ook een leuk gadget. “Ik hou van dit soort apparaatjes”, vertelt hij lachend. Desondanks heeft Ante wel wat kanttekeningen. “Ik wil hem kunnen koppelen aan mijn telefoon en hem op afstand kunnen uitlezen. De EVM heeft deze nog mogelijkheid niet. Dat vind ik een gemiste kans. Ook kun je het energietarief moeilijk invoeren. Ik vind het leuk als ik precies zie hoeveel het verbruik mij op dat moment kost. Dat kan dus niet. Dat zou voor nog meer bewustwording zorgen.”

Isoleren? Vooral om geld te besparen

Naast dat Ante op energieverbruik let, gaat hij ook bezig met zijn huis te isoleren. “Het zijn bewuste keuzes en ik doe het vooral om geld te besparen, want het loont. We laten de kruipruimte en spouwmuur isoleren. We hopen ook het huis uit te bouwen en zullen dan vloerverwarming laten aanleggen, zodat we minder gas verbruiken. Het is een eenmalige investering, maar hierdoor heb ik een structureel lagere energierekening!”
Wil jij ook met een EVM je energieverbruik naar beneden brengen? Je kunt hem gratis lenen bij Energiek Apeldoorn.