Bewoner Pascal: “HOOMdossier helpt om overzicht te krijgen”

Bewoner Pascal: “HOOMdossier helpt om overzicht te krijgen”

Toen begin oktober de bewonersbrief over de gezamenlijke acties van de gemeente en deA bij Pascal Clarkson uit de Dreven op de mat viel, zette dit het een en ander bij hem in gang. De brief kwam op het juiste moment, omdat hij graag met zijn huis verder aan de slag wilde. Het gratis online programma HOOMdossier gaf hem daarbij richting. “Ik kreeg er overzicht door en het hielp om te bepalen wat ik het eerste wil aanpakken in mijn huis. Ik ben blij met de inzichten en heb het anderen inmiddels al aangeraden”.

Bij verbouwing weinig aan isolatie gedaan

Pascal woont sinds 2008 in een laagbouw tussenwoning aan de Muldersdreef. “Ik heb het huis nadat ik het had gekocht vrijwel helemaal gestript”, vertelt hij. “Alle ruimten beneden zijn opengemaakt, zodat er veel licht en ruimte ontstond. De cv-ketel is verplaatst, leidingen en radiatoren vervangen, vloerverwarming aangelegd en de badkamer is vernieuwd. In 2017 zijn alle daken van ons blok in een keer vervangen. Ik heb destijds weinig aan isolatie gedaan.”

Veel condens op enkel glas

Inmiddels wordt energie besparen en isoleren belangrijker. “In de koude maanden had ik zoveel condens op de ramen met enkel glas, daar werd ik niet blij van. Ik heb deze kortgelden laten vervangen door kunststof kozijnen met dubbel glas. Ik ben hier blij mee, want het tocht minder en de ventilatie is nu ook beter geregeld met roosters in plaats van klepraampjes die ik altijd open had staan.”

HOOMdossier brengt op ideeën

“Net nadat ik dit allemaal had geregeld kreeg ik de bewonersbrief van de gemeente en deA over de acties in de Dreven”, gaat Pascal verder. “Daar werd ik wel blij van, want je krijgt wel vaker van dit soort acties in je brievenbus, maar meestal is dit dan lariekoek. Ik schreef mij in voor het webinar “Mijn huis klaar voor de toekomst” en heb ik daarna zelf het HOOMdossier aangevraagd. Dit is een gratis online programma waarmee je eerst allerlei kenmerken van je huis invult, zoals wel of geen isolatie van je spouw, dak etc. en hoe oud is je cv-ketel. Vervolgens kies je een verduurzamingsmaatregel, zoals bijvoorbeeld vloerisolatie of zonnepanelen en dan geeft het programma bij benadering de kosten en opbrengsten daarvan weer. Heel handig. Ik heb 80% van het dossier eerst zelf ingevuld. Hier en daar moest ik wat zaken op google opzoeken, zo had ik bijvoorbeeld nog nooit van cv-standaarden gehoord. Maar na wat zoeken kom je er wel uit. Daarna heb ik energiecoach Arjan van der Plas erbij gevraagd en samen met hem het dossier doorgelopen.”

Eerst vloerisolatie

“Ik vond met name fijn dat het HOOMdossier heel erg helpt om een totaaloverzicht te krijgen”, vertelt Pascal. “En in het gesprek met Arjan heb ik verder uitgestippeld, rekening houdend met subsidiemogelijkheden, wat ik als eerste wilde oppakken. Daarbij keken we naar de investering en de terugverdientijd. Er kwam uit dat het isoleren van de vloer wel eens een hele goede zou kunnen zijn. Op het moment dat het kouder wordt, blijkt er veel condens te ontstaan door de combinatie van vloerverwarming en de natuurstenen vloer. Het is geen mega investering, dus daar heb ik inmiddels een offerte voor aangevraagd en goedgekeurd zodat ze dit in januari gaan uitvoeren.
In het verleden heb ik wel mensen aan de deur gehad die mij geadviseerd hebben over vloer- of spouwmuurisolatie. Omdat ik daar niet goed uit kwam, heb ik dat verder laten zitten. Als ik het HOOMdossier niet had ingevuld had ik nooit zo bewust over vloerisolatie nagedacht. Arjan heeft daar met onafhankelijk advies ook bij geholpen.
Verder hebben we het ook over zonnepanelen gehad. Maar omdat ik hier niet meteen iets van merk in mijn comfort, laat ik dit eerst even zitten en ga ik hier pas volgend jaar naar kijken.”

Niemand komt aan mijn geroosterd brood

Pascal vroeg via de actie ook een Energie Verbruiks Manager aan. Hiermee kun je zien hoeveel energie welk apparaat gebruikt. “Ik ben mij sindsdien meer bewust welke apparaten ik aan heb staan en hoeveel energie die verbruiken. Zo werd ik verrast door het hoge energieverbruik van mijn broodrooster. Het metertje gaat in het oranje als hij aanstaat, daar sta je normaal gesproken niet bij stil.” Op de vraag of hij de broodrooster in het vervolg in de kast laat staan, roept hij lachend: “Niemand komt aan mijn geroosterd brood!”. Maar volgens Pascal werkt het bewustzijn wel door. “Eerst was ik ook heilig overtuigd van dat ik alleen maar op gas wil koken, omdat dit direct reageert. Maar als ik dan van Arjan hoor, dat dat op inductie ook prima gaat, denk ik dat veel omschakelingen een kwestie van tijd en gewenning zijn.”
Aanvragen HOOMdossier