Bewoners de Dreven zien alle mogelijkheden van hun digitale huis

Bewoners de Dreven zien alle mogelijkheden van hun digitale huis

Afgelopen 10 december vond in buurthuis Op Dreef de inspiratie-avond plaats voor bewoners van de Dreven. Deze bewoners hebben een tijdje geleden toegang gekregen tot hun eigen digitale woning in Connect 055. Doel van de avond was om de uitgenodigde bewoners te laten zien hoe je je digitale woning als handig hulpmiddel kunt gebruiken voor het verbouwen en verduurzamen van je huis. Architectenbureau Barzilay en Ferwerda schetste een mooi tijdsbeeld over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de woningen die alweer zo’n 50 jaar oud zijn en hier en daar toe zijn aan renovatie. De bewoners kregen van lokale isolatiebedrijven praktische informatie over hoe zij het beste hun woning kunnen isoleren.

Van experiment tot veranderkansen

Volgens de architecten Barzilay en Ferwerda werden in de zestiger jaren veel standaardwoningen gebouwd voor een standaard gezinssamenstelling van man, vrouw en twee kinderen. Om meer diversiteit te krijgen, werden in Nederland  60 experimentele bouwprojecten gepland. De Dreven is een van deze bouwprojecten. Omdat de wijk inmiddels aan renovatie toe is, houden de architecten zich bezig met de veranderkansen van de Dreven. In maart organiseren zij hierover een workshop. Meer informatie volgt op de website van de architecten.

Verduurzamen met je digitale woning

De digitale woning in Connect 055 is een handig hulpmiddel om van alles uit te proberen als je je woning wilt verbouwen en verduurzamen. De aanwezige lokale isolatiebedrijven vestigden de aandacht op de volgorde van zo’n aanpak: kijk eerst naar energiebesparing, vervolgens naar isoleren en ten slotte naar hoe je zelf duurzaam energie opwekt. De makers van de digitale woning lieten zien wat er allemaal met het programma mogelijk is: nadat je eerst alle huidige gegevens hebt ingevoerd, kun je je eigen woning van alle kanten, zowel in 2D als in 3D bekijken, draaien etc. Vervolgens kun je van alles aanpassen, zoals de gevelbetimmering, de ketel of de isolatiewaarde van het glas. Je kunt het ook comfortabeler in huis maken en je woning helemaal naar je eigen wens aanpassen, zoals de open trap dichtmaken, de badkamer vergroten, een traplift aanbrengen. Van elke maatregel krijg je een overzicht van de kosten en opbrengsten.
De aanwezige bewoners waren te spreken over de informatie die ze die avond hadden gekregen.  Organisatoren Arjan van der Plas van deA en Energieregisseur Dieuwke de Boer noemen de avond dan ook ‘’zeer geslaagd”.