Glas vervangen is snel rendabel

Veel ramen hebben dubbelglas. Toch zijn ramen nog steeds de grootste warmtelekken van uw hele woning. De isolatiewaarde van glas is laag, zelfs bij dubbel glas. Vervangen van dubbelglas kan een oplossing zijn.
De grootste winst is te behalen bij het vervangen van enkel glas. Als je in een gemiddelde tussenwoning met alleen enkel glas (20 m2) al het enkel glas vervangt door HR++ glas, bespaar je zo’n 240 euro per jaar op de energierekening. Om nog maar te zwijgen over de enorme winst in comfort: alle warmte blijft binnen en tocht is voorbij. Enkel glas vervangen is al snel rendabel.

Dubbelglas vervangen?

Maar ook als u dubbelglas heeft, zoals bijvoorbeeld Thermopane, kan vervangen van glas de moeite waard zijn. Ouder dubbelglas heeft namelijk een smalle ruimte tussen de twee glasplaten. Het nieuwe HR++ dubbel glas werkt meer dan twee keer zo goed. Er zit namelijk een coating op het binnenste raam, die houdt de warmte beter binnen. Ook is de ruimte tussen de twee glaslagen groter (minstens 15 mm). Die tussenruimte is bovendien gevuld met edelgas: argon of krypton, deze gassen isoleren beter dan het vacuüm of de luchtlaag die bij het gewone dubbelglas tussen de ramen zit.

Drielaags glas

Er bestaat inmiddels ook driedubbel glas: triple glass. Dit drielaagsglas wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de bouw van energieneutrale woningen. Voordeel hiervan is dat het nog beter isoleert. Voor toepassing in bestaande woningen heeft het wel nadelen. Behalve de stevige prijs is het gewicht soms een probleem. Door de extra glasplaat is het zwaarder dan HR++, niet alle bestaande constructies zijn hiervoor geschikt.
Wat voor ramen zitten er in mijn woning?
Wie wil weten wat voor glas zijn huis heeft kan hierop letten:
-kijk naar aantal glasplaten in het raam
-wanneer is het raam aangebracht? vóór 1993 is er nog geen HR++ gebruikt.
-kijk naar de tussenruimte tussen de glazen; bij HR ++ is dat 15 mm of meer
-Vaak is er een print in de tussenruimte op de aluminium richel met vermelding van het type dubbelglas.
Aan de slag?
Mocht u overwegen om uw ramen te laten vervangen, laat u dan allereerst goed adviseren over wat in uw situatie de beste optie is.