Einde energieconciërges Fauststraat

Einde energieconciërges Fauststraat

Ledlampen helpen je energierekening omlaag te krijgen. Als je dat laat zien met verschillende soorten lampen, is het helemaal duidelijk. De afgelopen maanden gingen de energieconciërges aan de slag in de Fauststraat. Samen met de bewoners zetten ze de eerste stappen om energie én dus geld te besparen. Lees hier hun bevindingen.
Op zondag 8 maart ging het project aan de Fauststraat feestelijk van start. Bewoners konden een afspraak maken met één van onze energieconciërges, die vervolgens thuis advies gaf over het besparen van energie. Helaas kwamen de afspraken met de bewoners al snel te vervallen vanwege het coronavirus.

Coronapauze

Op 1 juni zijn onze energieconciërges weer van start gegaan bij de vier flats. Deze appartementen zijn in 2019 gerenoveerd. Toch hebben de bewoners soms nog een (te) hoge energierekening. Het doel van de bezoeken is om meer bewustzijn te creëren en samen de eerste stappen te zetten om de energierekening omlaag te krijgen. Zo wordt er samen gekeken naar de instellingen van hun thermostaat. Is het gebruik van de wasmachine effectief? Staat de tv echt uit of op standby? En behoort een goedkopere (energie zuinigere) koelkast tot de mogelijkheden? Voor bewoners was het onderwerp energie vaak een abstract iets op een totaalrekening. Nu bleek het soms een eye-opener hoeveel het per jaar oplevert om een aquarium weg te doen of die losse vriezer…

 Energiekoffer is succes

Onze energieconciërges kwamen tot de conclusie dat er qua verlichting veel te leren en te behalen viel. Veel bewoners hadden nog steeds gloeilampen met een hoog wattage. Met behulp van de ‘energiekoffer’ werd aan de bewoners het verschil getoond tussen een ouderwets peertje en een ledlamp. De nieuwe lampen die de energieconciërges meenamen, werden meteen in gebruik genomen.

Meubels en ventilatie

Ventilatie is een moeilijker onderwerp. Want hoe maak je iets dat je niet kunt zien inzichtelijk? Met een CO2 meter kun je wél laten zien dat de lucht niet vers is en dat je gebruik kunt maken van de ventilatieroosters om dit op te lossen. Of je raam open kunt zetten. Ook weer niet te lang natuurlijk, want dan verlies je warmte. Zelfs de manier waarop meubels zijn neergezet, bleken van invloed op de energierekening!

En dóór!

Over het algemeen bleken bespaartips die werden onderbouwd met een tabel met kostenverschillen, of visueel zoals de energiekoffer, het duidelijkst voor de bewoners. Al deze bevindingen neemt deA mee, want vanaf september start een project rondom de energieconciërges in meerdere wijken in Apeldoorn! Voor dat nieuwe project zijn wij op zoek naar afsprakenmakers en energieconciërges. Vind jij het leuk om met mensen om te gaan en Apeldoorners te helpen verduurzamen? Kijk dan hier voor de vacatures.