Energieconcierges van Ugchelen naar Apeldoorn Zuid 

Energieconcierges van Ugchelen naar Apeldoorn Zuid 

Deze weken is deA in het Vogelkwartier en vervolgens in Brummelhof om bewoners te helpen hun huis te verduurzamen. Met advies van de energieconciërge, een wandeling met warmtecamera, een webinar ‘Tocht te lijf’ en een isolatieactie.
Afgelopen weken was deA met deze groene reeks in Ugchelen en ontmoette daar veel enthousiaste bewoners. “Energieconciërges brengen de transitie dichterbij.”  
De energieconciërges hebben in Ugchelen meer dan 200 mensen bezocht. Ze plakten radiatorfolie vast, draaiden lampen in monteerden vele waterbesparende douchekoppen. Niet alleen de bewoners zijn enthousiast over de hulp, de energieconciërges ook. “Het leukst is om te merken dade bezoeken ook echt effect hebben. Door de combinatie met praktische hulp en persoonlijke tips, gaat er ook echt een lampje branden bij de bewoners”, aldus Lisa Jansen, coördinator van de energieconciërges bij deA.  “Het is niet ‘effe je verhaaltje afsteken, maar je verdiepen in een persoon en huis en een verandering te weeg brengen. Het mooie is dat dat dus heel vaak lukt. En als je bedenkt dat we dit huis aan huis aanbieden, dan geeft dat wel het idee dat we hiermee de energietransitie dichterbij brengen. 

Nu online 

Na Ugchelen kan Vogelkwartier op de groene invasie rekenen. Het aanbod is vanwege corona nu grotendeels online. Energieconciërges komen aan de deur om uitleg te geven en informeren waaraan bewoners behoefte hebben. Willen ze tocht weren? Hun huis isoleren of willen ze gebruik maken van het gratis aanbod in de webshop? Voor nagenoeg iedere woningeigenaar is er wel iets waarvan ze kunnen profiteren. Adviesgesprekken zelf worden momenteel online gegeven.  

In jouw buurt

Er is veel belangstelling voor alle activiteiten. Zodra de bewoners een brief gekregen hebben bezoeken velen de webpagina ‘In jouw buurt’ en melden zich aan. René Jurgens van deA: “De interesse in de warmtewandelingen is zo groot, dat we nu zelfs een maximum per wijk in het leven hebben geroepen om het te kunnen bolwerken.” Ook de webinar ‘Tocht te lijf’ kan rekenen op veel belangstelling.   

Isolatieactie 

Tegelijkertijd met de acties in deze wijken, kunnen de bewoners meedoen met een isolatieadviesactie. Met deze actie worden per wijk voorbeeldwoningen gekozen die van een isolatieadvies worden voorzien. deA houdt samen met het REL informatiewebinars waarin bewoners uitleg krijgen over het hoe en waarom van isolatie van hun huizentype. Tijdens deze online bijeenkomsten wordt ook de isolatieactie van deA gepresenteerd, zodat mensen gelijk over kunnen gaan tot actie en er deze winter al lekker warm bij zitten.