Energieconciërges gaven Apeldoorners persoonlijk advies 

Energieconciërges gaven Apeldoorners persoonlijk advies 

Afgelopen september is energiecoöperatie deA begonnen met het project van de energieconciërges om op een toegankelijke manier mensen bewuster te maken van verduurzaming en energiebesparing in huis. Dit project loopt deze maand af. 
Een van de mensen die zich in september heeft aangemeld voor de job als energieconciërge is Ilija van de Beek. Ze is erg positief over haar tijd als energieconciërge. ‘De mensen die ik spreek zijn gemotiveerd en hebben het gesprek vaak net zo goed voorbereid als ik!’ 

Laagdrempelige tips en kleine aanpassingen maken een groot verschil 

De afgelopen maanden voerden de energieconciërges zo’n 700 adviesgesprekken bij huishoudens in Apeldoorn en Ugchelen; eerst bij de mensen thuis, later online. Tijdens deze bezoeken bevestigden de energieconciërges radiatorfolievervingen ze gloeilampen en plaatsten waterbesparende douchekoppen. Daarnaast was er altijd ruimte om op een laagdrempelige manier tips te geven en mensen bewuster te maken van wat er met kleine aanpassingen al bereikt kan worden. 
‘De mensen zijn na ons gesprek gemotiveerd om verdere stappen te zetten. Stappen die ik samen met hen heb uitgezocht en besproken.’ zegt Ilija 

Voor de tweede lockdown gingen de energieconciërges nog met zijn tweeën op pad. Dit bleek al snel hartstikke handig te zijn. De ene conciërge was met de bewoner in gesprek terwijl de ander radiatorfolie bevestigde. Ook voor de conciërges was het fijn om zo van elkaar te kunnen leren. 
Helaas gooide corona roet in het eten en vonden de gesprekken al snel online plaats. Dit ging niet altijd even soepel door de techniek en ook het feit dat de mensen nu zelf de producten moesten plaatsen/vervangen zorgde voor een extra drempel. Warmtebeelden met de warmtecamera maken kon gelukkig nog wel gewoon en dat bleek ook een succes. 
De energieconciërges komen uit heel verschillende vakgebiedenDe een is djde ander natuurgeneeskundige, weer een ander fotograaf etc., etc. Allemaal hebben ze een gezamenlijke interesse voor duurzaamheid en allemaal kunnen ze iets van hun werkgebied meenemen in hun job als energieconciërge. Zowel als dj als energieconciërge laat ik de mensen graag tevreden en met een glimlach achter.’ Aldus René van der Waals, ook energieconciërge. 

Energieconciërges ook voor huurwoningen 

Het advies van de energieconciërges werd het afgelopen jaar aangeboden aan mensen in de Fauststraat, en aan eigenaars van koopwoningen in Ugchelen, Apeldoorn Zuid, Anklaar, de Mheen en Osseveld. Het maakt deel uit van een pakket die woningeigenaren helpt hun huis te verduurzamen. In 2021 kunnen we ook aan de slag voor huurwoningen in Apeldoorn. Zodra bekend is in welke wijken de energieconciërges aan de slag gaan, laten we dat weten. 

De energiecoach geeft je informatie en tips

Energiecoach bij je thuis

Tips en adviezen, uitleg van je energierekening en we helpen je je energierekening onder controle te krijgen.