ETS Isolatie: 'Met spouwisolatie behaaglijk sport kijken'

ETS Isolatie: 'Met spouwisolatie behaaglijk sport kijken'

Wil je onnodig energieverbruik terugdringen en je huis isoleren? ETS Isolatie is partnerbedrijf bij de isolatieactie van deA en garandeert snel te reageren en goed werk te leveren. ETS isoleert dak, vloer, kruipruimten en gevels. Medewerker Wilco Sikkelbein geeft een inkijkje hoe hij bewoners adviseert. En hij signaleert: “Mensen willen nog voor het einde van het jaar gebruik maken van de SEEH-subsidieregeling.”

Plezier is het belangrijkst

ETS Isolatie  is een middelgroot bedrijf  uit Enter. Van directie tot uitvoering telt het bedrijf 25 medewerkers. “Het zijn allemaal collega’s uit de regio Twente”, vertelt Wilco. “We zijn een hecht team, waarbij het plezier in het werk erg belangrijk is. We leren van elkaar.”
Dagelijks werken ze aan veel isolatieprojecten; veelal voor particulieren, maar ook voor zakelijke projecten waarin 100 tot 400 woningen ineens worden verduurzaamd.  “We werken landelijk”, vertelt Wilco. “Vaak tien tot twintig woningen per dag. We hebben veel opdrachten in de regio Deventer-Apeldoorn. Deze woningen liggen voor ons mooi op de route.”

Via Duurzaam Huis naar partnerbedrijf

Veel mensen willen wel isoleren, maar vragen zich af wat zinvol is. Energiecoöperatie deA helpt daarbij: de online energiecoach geeft advies op maat en kan een offerte aanvragen bij een bedrijf als ETS. “Wij zorgen ervoor dat we binnen twee werkdagen contact met ze opnemen en gaan altijd bij de mensen thuis kijken,” vertelt Wilco.

Op afstand adviseren werkt goed

Hoe werkt ETS Isolatie BV nu, in tijden van corona en afstand houden? “Wij hebben onze werkwijze iets aangepast”, licht Wilco toe. “Ik geef nu op afstand advies en een prijsindicatie aan de mensen. Meestal klopt dit vrij aardig. Een collega hoeft daardoor maar kort langs te komen om in de woning te kijken of technisch de maatregelen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Over het algemeen krijg ik de opmerking ‘Wat fijn dat het zo kan!’
Maar er zijn natuurlijk altijd mensen die graag een gesprek aan de keukentafel willen, ook om een gevoel te krijgen van ons bedrijf. Dit is begrijpelijk en dit blijven we om die reden ook doen, rekening houdend met alle veiligheidsmaatregelen.  Het isoleren zelf is vaak op afstand van de bewoners en levert geen problemen op.“

Kijk goed naar waarom je wilt isoleren

Als je je woning wilt isoleren, zijn er veel mogelijkheden. Hoe adviseert ETS hierin? “Ik vraag naar de reden waarom mensen willen isoleren”, vertelt Wilco. “Vaak is dit comfort. Hebben ze last van koude voeten ’s avonds, ondanks een vloerkleed onder de salontafel? Dan is het slim om je op vloerisolatie te richten.”
“Heb je last van tocht en trek, dan wordt dit vaak veroorzaakt door convectiestromen die ontstaan door temperatuurverschillen in de woning. Dit komt dan bijvoorbeeld doordat je gevel, kozijnen of ramen niet goed geïsoleerd zijn. Ik kan mij nog goed een opdrachtgever herinneren die op zondagavond een stijve nek had toen hij was aanbeland bij de samenvatting van Studio Sport, omdat hij de bank tegen een ongeïsoleerde buitenmuur had staan. Als je je spouw isoleert en de binnenmuur van je spouw blijft warm, dan kun je behaaglijk sport kijken.”
“Wil je isoleren om te besparen op je gasrekening,” vervolgt hij, “let dan op het type woning dat je hebt. Bij een hoekwoning is spouwmuurisolatie het meest interessant qua kosten en opbrengsten.
Heb je een tussenwoning met vloerverwarming, maar verwarm je steeds een vochtige kruipruimte mee, dan bespaar je het meest als je de kruipruimte gaat isoleren.”

Kun je matig geïsoleerde spouwmuren na-isoleren?

Maar is het altijd mogelijk om te isoleren? Stel je hebt een jaren 80-woning met een matig geïsoleerde spouw. “Vanaf ongeveer 1975 zijn spouwmuren deels geïsoleerd,” vertelt Wilco. “Deze isolatie is van matige kwaliteit en soms weggezakt in de spouw. Je kunt dit na-isoleren, maar de kans is groot dat ons isolatiemateriaal niet gelijkmatig verdeeld wordt. Bovendien heb je dan twee soorten isolatiemateriaal van verschillende kwaliteit in de spouw. Wij bieden hier geen garantie op en doen dit bij voorkeur niet”, zegt Wilco. “In zo’n geval adviseer ik mensen te wachten tot dat er een goed product op de markt is dat geschikt is om deze spouwmuren bij te vullen. In de tussentijd kunnen wij de gevel impregneren, waardoor de baksteen en de isolatie droog blijft. De staat van de isolatie blijft hetzelfde, maar omdat de spouw droog blijft, vermeerdert de isolatiewaarde van je spouw met 25%.”

Kruipruimtes bij-isoleren?

Ook kruipruimtes zijn vanaf de jaren 80 meestal (matig) geïsoleerd. Kun je deze wel bij-isoleren? “Ja, dit doen wij wel,” vertelt Wilco. “Er zit vaak piepschuim tegen het plafond van zo’n kruipruimte aan. Dit is vaak in de vorm van ‘’broodjes’’ met een naadje ertussen, waar warmte door ontsnapt. Mits de hoogte het toelaat, kun je daar een isolatieschuim tegenaan brengen, wat een hogere isolatiewaarde heeft. Dan isoleer je volledig naadloos. Dit is pur op waterbasis. Wij isoleren zo’n 200 – 400 m2 per dag met dit schuim. Het blaasmiddel is vrij van toxische gassen.

Is de kruipruimte erg vochtig, dan kun je op de bodem een folie plaatsen. Je kunt ook  EPS-parels toepassen. Daarvan zijn de kosten maar ook het rendement iets lager.”

Isolatielaag wordt steeds dikker

Je ziet dat de isolatiediktes steeds toenemen. Hoe weet je welke dikte isolatiemateriaal je moet toepassen? “Wij hanteren de isolatiewaarden die gesteld zijn om in aanmerking te komen voor de SEEH-subsidie”, antwoordt Wilco. “Door de jaren heen is de dikte van de isolatie toegenomen. Voor vloerisolatie bijvoorbeeld, hanteerden we twee tot drie jaar geleden een Rd-waarde van 2,5. Als mensen vloerverwarming hadden, dan paste je 3,5 toe. Nu passen we standaard 3,5 toe en gaan we richting de 5 bij vloerverwarming. Dit betekent een verschil van ongeveer 4 cm extra  purschuim.  Ik verwacht dat dit nog wel een paar jaar op dit niveau blijft.
Verder kijken we naar de specifieke omstandigheden van de woning, dus heeft iemand vloerverwarming of veel vocht in de woning, dan is een dikker pakket isolatie nodig. We denken met de klant mee om te kijken wat zinvol is.”

SEEH-subsidie kan aanmerkelijk kosten schelen

Wilco merkt in de aanvragen voor isolatie dat een aantal mensen nog gebruik wil maken van de subsidieregeling  SEEH, die nog tot einde dit jaar beschikbaar is of tot wanneer de pot op is. “Op het moment dat mensen een spouw en vloer willen isoleren, voldoen ze vaak wel aan de voorwaarden die vanuit de subsidieverlener gesteld worden,” vertelt hij. Maar wat als mensen wel hun hele woning willen isoleren, maar niet voldoen aan het vereiste aantal m2? “Voor deze woningen wordt een uitzondering gemaakt. Als een woning simpelweg niet meer m2 heeft, komt de opdrachtgever alsnog in aanmerking voor subsidie. Dit wordt gedaan om juist ook deze mensen te stimuleren hun woning te verduurzamen”, legt hij uit. “In het geval van een hoekhuis, uitgaande van 90 m2 geveloppervlak en 50 m2 voeroppervlak, scheelt het dan wel een derde aan kosten. Dat is het zeker de moeite van aanvragen waard.”

Samen dienstverlening zo optimaal mogelijk maken

deA hecht veel waarde aan partnerschappen, waaronder die met ETS. “Het doel van zo’n partnerschap is dat we gezamenlijk de dienstverlening naar bewoners zo optimaal mogelijk willen maken”, zegt Michael Boddeke, directeur van deA. “Dit is onze gezamenlijke opgave en kun je alleen doen met een partij waarmee je een langjarige relatie hebt.” deA heeft samen met ETS afspraken over de dienstverlening gemaakt, belt na een opdracht steekproefsgewijs na en evalueert jaarlijks gezamenlijk om te kijken of er verbeterslagen gemaakt kunnen worden. “Ook kijken we of we samen nieuwe producten kunnen ontwikkelen”, voegt Michael toe.
deA Partner ETS Isolatie BV