Gedizo wint zonnedak-award 2019

Gedizo wint zonnedak-award 2019

Gedizo mag zich de trotse winnaar noemen van de zonnedak-award 2019. Het bedrijf dat zich bezig houdt met het verwerken en verpakken van hoogwaardige diervoerder ontving de prijs uit handen van wethouder Maarten van Vierssen. Andere genomineerden waren Globen en Hetraco.
Gedizo heeft het afgelopen jaar 648 panelen gelegd op het nieuwe bedrijfspand in Uddel. De panelen zijn gelegd met behulp van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie. Voor de ondernemers was het zonnedak een logische keuze. Maar de jury benadrukt dat Gedizo met het zonnedak een grote inspanning heeft geleverd met een prachtig resultaat.
Juryrapport>
De award is een initiatief van deA en de Taskforce Zonne-energie om bedrijven en instellingen die investeren in duurzame energie in het zonnetje te zetten. Ook de andere genomineerden hebben flink geïnvesteerd. De nieuwbouw van Globen in Apeldoorn is niet alleen voorzien van zonnepanelen, maar volledig duurzaam, toekomstgericht gebouwd. Bij Hetraco hebben de werknemers de directie overtuigd om te investeren in zonne-energie. Met het gebruik van de zware machines scheelt dit aanzienlijk voor het milieu en op de energierekening.

Mooie stijging zon op dak

De drie genomineerden zijn gekozen uit een lijst van 28 zonnedaken die gerealiseerd zijn in 2019. Iedereen met meer dan 50 panelen kon zich inschrijven. Wethouder Maarten van Vierssen is trots op deze bedrijven ‘We willen onze gemeente schoner, groener en gezonder doorgeven aan de volgende generaties. Daarvoor moeten we veel werk verzetten en dat is precies wat deze bedrijven hebben gedaan’.
In totaal zijn in 2019 zo’n 15.000 zonnepanelen gelegd op daken in de gemeente Apeldoorn, goed voor zo’n 1100 huishoudens per jaar.  “Deze groei is belangrijk”, zegt Erik Vos van energiecoöperatie deA en initiator van de Zonnedak-award. “Om genoeg duurzame opwek te realiseren hebben we zon op daken en op de grond heel hard nodig. In het afgelopen jaar zien we niet alleen dat er panelen zijn bijgekomen, de systemen zijn ook steeds groter. Toch hebben we nog een lange weg te gaan. In 2019 zijn we gegroeid van 5 naar 7 procent van het beschikbare dak dat is voorzien van zonnepanelen.”
De aanmelding voor de Zonnedak-award 2020 is al gestart. Organisaties, bedrijven en andere initiatieven die in 2020 een zonnedak aanleggen van meer dan 50 panelen kunnen zich aanmelden.

Bedrijven ondersteunen

De overheid wil bedrijven graag helpen met de overgang naar duurzame energie. Daarom zijn er verschillende subsidies. Zo is er voor grootverbruikers bijvoorbeeld de SDE+ subsidie. Vanaf 17 maart kunnen bedrijven deze weer aanvragen. Voor kleinere installaties de EIA of de postcoderoos. Bedrijven die graag meer willen weten, kunnen kosteloos advies vragen bij de Taskforce Zonne-energie, een initiatief van de gemeente Apeldoorn.
Zonnedak-award 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”38″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”190″ thumbnail_height=”140″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”3″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Start slideshow of klik op foto voor grote weergave]” template=”default” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]