'Groen' gebak bij Bakkerij Maassen

'Groen' gebak bij Bakkerij Maassen

Duurzaamheid ligt Gé Hendricksen na aan het hart. Als eigenaar van Bakkerij Maassen nam hij het complete proces onder de loep van bakken tot aflevering. Dit resulteerde in een aanzienlijke energiebesparing, elektrisch vervoer en een overstap op Apeldoornse groene stroom.
door Marieke Gorkink
“Als het om energiebesparing gaat, valt er in de bakkerswereld nog veel te winnen”, vertelt Gé Hendricksen. “Denk maar aan al die koelingen, vriezers, verlichting in de winkels et cetera. In onze bakkerij zijn we eerst aan de slag gegaan met het vervangen van de oude motoren van de koelingen. Dat kostte 18.000 euro. Een flinke investering die we echter in drie jaar al terug hebben verdiend. Per jaar besparen we namelijk ca. 7.000 euro aan energie en onderhoud. Die investering is dus echt de moeite waard.”
Medewerkers denken actief mee
Ook in de winkels is aandacht voor energiebesparing. “De lampen zijn vervangen door led-verlichting en aan het einde van de dag zetten we het gebak in één vitrine bij elkaar zodat we de andere vitrines uit kunnen doen. Het is leuk om te zien dat de medewerkers daar zelf ook actief in meedenken.”
Apeldoornse stroom
Na de bakkerij en de winkels, heeft Gé gekeken naar het vervoer. Sinds een jaar rijdt Bakkerij Maassen tot volle tevredenheid in een elektrische auto om gebakjes, taarten en ander lekkers rond te brengen. En tot slot is de energie die gebruikt wordt voor zowel de auto, de bakkerij als de winkels ook nog eens groen. “We zijn heel bewust overgestapt naar de Apeldoornse energiecoöperatie deA. De stroom wordt in Apeldoorn opgewekt en de prijs is prima. Zo proberen we op alle vlakken ons steentje bij te dragen. Het is allemaal niet ingewikkeld, je moet er gewoon een keer voor gaan zitten.”