“Heftruck op zonne-energie” Zonnedak-award naar Van Gerrevink Recycling

“Heftruck op zonne-energie” Zonnedak-award naar Van Gerrevink Recycling

Van Gerrevink Recycling is de trotse ontvanger van de Zonnedak-award 2020. Van Gerrevink kreeg de award omdat het bedrijf met haar enthousiasme en doorzettingsvermogen een voorbeeld is voor andere bedrijven in Apeldoorn. Maandag 22 maart ontving directeur Marc van Gerrevink de award uit handen van Anne ten Brummelhuis van de Taksforce Zonne-energie en Erik Vos van energiecoöperatie deA.
 

 

Heftrucks op zonne-energie

Dit jaar ziet de uitreiking van de Zonnedak-award er anders uit dan voorgaande jaren. Met filmpjes op social media werd duidelijk wie de genomineerden waren en waarom. Hier bleek al uit hoe trots eigenaar van Gerrevink is op het bedrijf en de duurzame investeringen. “We hebben afgelopen jaar 1336 zonnepanelen op onze daken gelegd, goed voor de opwek van 314000 kWh, dat is genoeg voor ons eigen gebruik. Een energiescan wees namelijk uit dat zonnepanelen voor ons een goede investering zouden zijn. Onze heftrucks worden nu opgeladen met de energie van de zonnepanelen.”

Dak vernieuwen

“Eén van de redenen dat van Gerrevink de Zonnedak-award heeft gewonnen is omdat het bedrijf de uitdagingen niet uit de weg is gegaan, aldus ten Brummelhuis. “Van Gerrevink heeft het dak optimaal vol gelegd. Daarbij zijn hoogwaardige panelen gebruikt die veel energie opleveren. Voor de installatie was een dak-versteviging nodig en ook is regulier onderhoud eerder uitgevoerd. Obstakels die het bedrijf wist op te lossen. Met hun enthousiasme zijn ze stimulans voor andere bedrijven en organisaties die overwegen een zonne-installatie op hun bedrijfsdak”

Dit zijn de kanjers

Om aan de energiedoelen te voldoen en Apeldoorn in de toekomst energieneutraal te maken, zijn duurzame vormen van energie nodig. “Zonnepanelen op grote daken, dat wil iedereen wel. Maar dit zijn de kanjers die het ook echt doen”, zegt Erik Vos. “Daarom verdienen ze deze erkenning en vinden we het mooi dat ze hun verhaal vertellen in een filmpje. Ze wekken schone energie op voor hun bedrijf en voor Apeldoorn. Daar gaat dit verhaal over. Over bedrijven en organisaties die iets doen, voor hun eigen portemonnee, maar ook voor ons klimaat, de toekomst van onze kinderen.”

31 zonnedaken in 2020

De andere genomineerden voor de Zonnedak-award 2020 waren Restaurant Mediterrance in de Marktstraat (121 panelen) en Haco Tail Lift Parts (470 panelen.
In 2020 zijn in de gemeente Apeldoorn 31 zonnedaken van 50 panelen of meer gelegd. De ongeveer 16.000 panelen wekken jaarlijkds circa 5,5 MWp op. Dit komt overeen met het jaarverbruik van circa 1450 huishoudens.

Meer in 2021

Ook voor 2021 is weer een groslijst samengesteld. De eerste nieuwe zonnedaken van 2021 komen al binnen. Erik Vos: “Hopelijk trekt dit ondernemers en organisaties over de streep en worden er in 2021 dubbel zoveel zonnedaken gelegd.”