Kijken bij het Waterschap

Afwassen, doortrekken, jouw afvalwater levert energie, die je zelf weer kunt gebruiken. Op 9 juni kun je zelf kijken hoe die energie wordt opgewekt. Om 14.30 uur start een rondleiding op het terrein van Waterschap Vallei en Veluwe aan de Stadhoudersmolen om te zien en te horen hoe ons afvalwater gereinigd wordt en hoe er energie wordt opgewekt. Wie gaat er mee?

Toegankelijkheid en aanmelden

De excursie duurt ongeveer anderhalf uur en gaat grotendeels over normale paden, er zijn wel afstapjes, trappen en ladders op de route. Eventueel kunnen die worden omzeild in een kortere route. Zin om mee te gaan? Aanmelden kan per mail: info@de-a.nl

Energie uit afvalwater

Het afvalwater van huishoudens en bedrijven in de gemeente Apeldoorn wordt via het riool afgevoerd naar de rioolzuiveringsinstallatie. Waterschap Vallei en Veluwe zuivert dit water zodat het weer terug kan naar de IJssel. Het teveel aan bacteriemassa (rioolslib) wordt vergist. Daarbij ontstaat methaan (brandbaar gas). Dat gas wordt verbrand in een motor die elektriciteit opwekt. Die elektriciteit kun je tegen een prima prijs afnemen bij deA. Doordat dit een kringloop is dichtbij huis, is er maar weinig verlies van energie door transport. Deze energie is klimaatneutraal. Eerlijke energie, direct uit de buurt, waarmee je bijdraagt aan een duurzamer Apeldoorn.

Volgende excursie met deA:
Energie uit gft, 15 september 14.00 bij Attero in Wilp