Online ledencafé 16 juni: een leuke avond!

Online ledencafé 16 juni: een leuke avond!

Op woensdagavond 16 juni konden onze (proef)leden deelnemen aan het tweede ledencafé van dit jaar. Voorzitter Fun Hendriks en vrijwilliger (en mede-oprichter van deA) Marleen Kwast waren beiden aanwezig om de deelnemers welkom te heten. Het doel van dit café was om ‘gewoon gezellig’ met elkaar in gesprek te gaan, maar zeker ook om van onze achterban te horen hoe de ervaringen zijn en waar er (geen) behoefte aan is.
Weten onze (proef)leden ons te vinden?
Ondanks de temperatuur van 30 graden en het EK, was er een mooie opkomst van 9 (proef)leden. Een kleinere groep bleek ook zeker een voordeel te hebben, je kunt makkelijker persoonlijk met elkaar praten. Binnen deze groep bleek er zeker gebruik gemaakt te worden van onze acties en activiteiten. De zonnepanelenactie, de deelauto, een gesprek met de energiecoach; onze (proef)leden weten het gelukkig te vinden. Dat vinden wij erg fijn om te horen natuurlijk!
Marleen bracht -in de vorm van een quiz- iedereen op de hoogte van het Zonnepark Klarenbeek en hoeveel ZonDelen er al verkocht zijn. Ook vertelde ze over start van de energieconciërges in de wijk Orden, hoe groot het team is en wat het doel van deze actie is.
Fietsroute ‘Ontdek duurzaam Apeldoorn fietsend’
Daarnaast sloot er een gastspreker aan: Gerard Voetdijk, lid van deA en tevens vrijwilliger bij het IVN Apeldoorn. Aan de hand van tips van deA, heeft Gerard een duurzame fietsroute ontwikkeld van 23 kilometer. De route gaat loopt door Oost Apeldoorn en Weteringebroek en neemt je mee langs bijvoorbeeld de Stadsakkers, de energiezuinige woningen én de tiny houses in Zuidbroek en zonnepark Apeldoorn. Gerard vertelde hoe hij deze route ontwikkeld heeft en liet aan de hand van historische kaarten zien hoe het gebied in de afgelopen 150 jaar is veranderd.

Ook wijst Gerard in zijn presentatie expliciet op het belang dat naast energiebesparing en opwekking van duurzame energie, de klimaatdoelen alleen behaald kunnen worden als we tevens ons gedrag aanpassen. Hopelijk draagt deze fietsroute bij aan de bewustwording hiervan.

De tijd vloog om, een goed teken. De vraag die vooral naar voren kwam, was de mogelijkheid tot het organiseren van een fysiek ledencafé. Dat werd gemist. Wij gaan zeker kijken of het binnenkort te realiseren is, want ook het team van deA zelf heeft daar zeker behoefte aan!
Wil je de fietsroute volgen? Dat kan: je kunt de app van het IVN downloaden op je telefoon, in de app kun je de route ‘Ontdek fietsen duurzaam Apeldoorn’ vinden. De route start bij het Zwitsalterrein in Apeldoorn (maar kan op elk punt in de route gestart worden natuurlijk).