Opbrengst Zon op School naar Leerorkest

Opbrengst Zon op School naar Leerorkest

Deze zonnepanelen leveren op alle fronten winst.

Met de opbrengst van zonnepanelen een maatschappelijk goed doel financieren, dat is nog eens een win-winsituatie te noemen. In de Apeldoornse wijk Zuidbroek wordt met de opbrengst van 192 zonnepanelen op de daken van scholen van Het Kristal hun eigen Leerorkest mede gefinancierd. In het Leerorkest leren kinderen met en zonder beperking samen muziek te maken. Een paar keer per jaar geven ze een concert. Dit jaar is dat op 13 juni. Duurzame energiecoöperatie deA heeft ervoor gezorgd dat de zonnepanelen op de daken van de scholen liggen en regelt de financiële afwikkeling.

Meedoen niet voor iedereen vanzelfsprekend

Truus Hermkens is combinatiefunctionaris in Het Kristal. Dit is een bruisend multifunctioneel centrum in de wijk Zuidbroek. Zowel de opzet als de grootte hiervan is uniek in Nederland. Het herbergt twee reguliere basisscholen, twee scholen voor speciaal onderwijs, vier woontorens voor ouderen met daarin kamers voor beschermd wonen en woonruimte voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er in dit gebouw veel voorzieningen aanwezig, zoals een supermarkt, zwembad, sportzalen, fysiotherapie en een revalidatiecentrum. “Het is een gebouw waarin veel mensen wonen, werken, van gezondheidszorg gebruik maken en vrije tijd beleven”, vertelt ze. “In mijn functie ben ik de schakel tussen kinderen van speciaal onderwijs en voor hen passende vrijetijdsbesteding. Want zeker voor kinderen met een beperking is het niet vanzelfsprekend dat je mee kunt doen aan vrijetijdsactiviteiten. Omdat in dit gebouw veel organisaties onder een dak zitten, wordt het mogelijk om veel prachtige verbindingen te maken, zoals het Leerorkest.”

Samen muziek leren maken

Het Leerorkest bestaat uit twee groepen van elk vijftig kinderen. Deze kinderen komen zowel van de reguliere als speciaal onderwijsscholen van het Kristal. Elk kind heeft zijn eigen gitaar, viool of slagwerkinstrument. Al dan niet aangepast. Ook deze opzet is uniek in Nederland. “We hebben onlangs een soundbeam kunnen aanschaffen”, vertelt Truus bevlogen. “Hiermee kunnen ernstig meervoudig beperkte kinderen door middel van een beweging een klank produceren. We zorgen ervoor dat ieder kind volwaardig mee kan doen in dit orkest. De kinderen maken zo op jonge leeftijd kennis met kinderen die op het eerste gezicht anders zijn. ”Je leert van elkaar, vertelt Truus, “Je ziet de overeenkomsten die je hebt in plaats van alleen maar de verschillen. Een van de kinderen die in een rolstoel zit, vertelde mij dat andere kinderen na verloop van tijd haar zagen, in plaats van haar rolstoel. Er gebeuren hier zulke prachtige dingen! Daar word je heel blij van!

 

 

Opbrengst zonnepanelen naar Leerokest

Via het project Zon op School zorgt de duurzame energiecoöperatie deA dat er zonnepanelen op daken van scholen komen te liggen. Ouders en leerkrachten helpen mee in de financiering door middel van het aanschaffen van zonnecertificaten”, legt Michael Boddeke, directeur van energiecoöperatie deA uit. De kosten van deze certificaten plus een stukje rente krijgen ze na zes jaar terugbetaald. Door de besparing op de energierekening, heeft de school een financieel voordeel. In dit geval is ervoor gekozen een zichtbare bestemming voor deze som geld te kiezen”, aldus Michael. Zo leveren de zonnepanelen op alle fronten veel op: de school heeft financieel voordeel. Het werkt positief voor de verbinding tussen veel mensen en niet in de laatste plaats is het goed voor het milieu.