Pilot deelauto voor leden van deA gestart

Pilot deelauto voor leden van deA gestart

Amber startte afgelopen vrijdag met deA een pilot om elektrisch deelauto-rijden mogelijk te maken voor leden van deA. De eerste deelnemers zijn Ilan Cohen en Oebele Korvenmaker. Vier keer per week rijden ze samen van en naar Zwolle. In de komende tijd gaan ze daarvoor gebruikmaken van Amber: de elektrische deelauto die deA in de komende tijd beschikbaar stelt voor leden.

Duurzaam en voordelig carpoolen

Ilan en Oebele carpoolen tot nu toe met een benzineauto naar Zwolle. Elektrisch rijden betekent minder CO2-uitstoot. Dat willen ze graag en daarom meldden ze zich aan als belangstellende voor het deelauto-project van deA. Voor hun woon-werk hebben ze de elektrische auto ’s ochtends ongeveer veertig minuten nodig. Omdat ze de auto in Zwolle weer bij een hub (oplaadpunt en parkeerplaats) zetten, betalen ze alleen voor de minuten die ze rijden en niet voor de parkeertijd als ze werken. De auto is dan weer beschikbaar voor anderen, tot 17.30 als ze weer naar huis rijden. Daarmee maken ze hun woon-werkverkeer behalve duurzaam ook nog eens goedkoop: het gebruik kost inclusief btw 0,30 per rijminuut en 0,12 per parkeerminuut buiten een hub.

Leden proberen het uit

Vrijdag startte de test die Amber en deA samen doen. deA is de gebruiker van de Amber-auto en factureert de ritten aan Cohen en Korvemaker. Bij Grift 055, aan de Waterloseweg maakten de beide leden afgelopen vrijdag kennis met het systeem en met de elektrische auto. Het is een 100% elektrische BMWi3 en de actieradius is ruim 230 kilometer. Via de app meldden ze zich aan. De telefonische helpdesk leidde hen er de eerste keer doorheen en daarna maakten ze een ritje. Oebele: “Het rijdt makkelijker dan een benzine-auto.” Achterin is de auto niet zo ruim. Met vier volwassenen naar Zuid-Frankrijk rijden zouden de heren er niet mee doen, maar voor hun woon-werkverkeer lijkt de auto prima geschikt.

Naar de Scheg en nog veel meer

Zoek je een duurzame en voordelige manier om komend schaatsseizoen naar Deventer te rijden? Of zoek je voor een ander doel regelmatig een deelauto? Nog meer leden van deA kunnen meedoen aan deze pilot. Met name mensen die de auto regelmatig, op een vaste avond of een vast weekend zouden willen gebruiken, vragen we contact met ons op te nemen. Buiten werktijden zijn er nog gunstigere voorwaarden: zo betaal je dan niet voor de parkeertijd. Behalve aan de Waterlose weg is er een hub bij het Waterschap Vallei en Veluwe aan de Steenbokstraat. Wil je in de komende tijd de BMWi3 voor je vaste rit ‘s avonds of in de weekends? Laat het weten

foto’s: Mariët van der Zande