Pilot riothermie Boogschutterstraat

Tauw Omgevingswarmte en Hollander Techniek zoeken bedrijven in de Boogschutterstraat (Apeldoorn Noord) voor een pilot om de Boogschutterstraat gasloos te maken. Voor het koelen en verwarmen van de bedrijfsruimtes zou riothermie worden gebruikt: de warmte van het afvoerwater.
Boogschutterstraat, in Apeldoorn Noord, is ook het gebied waar energieregisseur Han Meurs actief is. Bij de Boogschutterstraat loopt een effluentleiding van Waterschap Vallei & Veluwe waarmee gezuiverd water van de RWZI naar de IJssel wordt afgevoerd. Het gezuiverde rioolwater heeft een temperatuur van ca. 9˚C in de winter tot 23˚C in de zomer. Natuurlijk kan dit water onbenut de IJssel in worden gelaten, maar vanwege de goede brontemperatuur kun je er ook de gebouwde omgeving mee voorzien van warmte of koude. 

Betaalbare oplossing

De warmte wordt hierbij middels een warmtewisselaar uit het effluent onttrokken waarna de temperatuur middels een warmtepomp wordt verhoogd om gebouwen te verwarmen en/ of koelen. Omdat dit een betaalbare oplossing is om gebouwen mee te verwarmen en/ of te koelen besloten Tauw en Hollander tot en pilot in de Boogschutterstraat. In de komende tijd benaderen Tauw Omgevingswarmte B.V. en Hollander Techniek gebouweigenaren en huurders aan de Boogschutterstraat voor een gesprek om het project toe te lichten en om te onderzoeken of partijen open staan om aan de pilot mee te werken.