Remco Bisseling: “CV inregelen bespaart gas en is beter voor je ketel”

Remco Bisseling: “CV inregelen bespaart gas en is beter voor je ketel”

75% van de woningeigenaren met een HR-ketel betaalt onnodig veel voor zijn gasrekening. Hun ketel is niet goed afgestemd op de installatie, het rendement is daarom flink lager dan je mag verwachten bij een hr-ketel.Je verhelpt dit door je cv te laten inregelen. Bisseling Installatietechniek is een van de partnerbedrijven van energiecoöperatie deA en regelt cv’s in. Eigenaar Remco Bisseling legt uit hoe dit in zijn werk gaat en waarom het verstandig is dit te laten doen.

CV ketel niet standaard in hoog rendementstand

“Als mensen een HR-ketel in huis hebben, is de kans groot dat deze niet het hoge rendement geeft dat je verwacht”, vertelt Remco. “De ketel is meestal nog niet goed afgesteld op de installatie. Als wij bij mensen een cv-installatie aanleggen, bieden wij altijd de mogelijkheid aan om de installatie in balans te laten brengen. Dit doen we niet standaard omdat het vrij kostbaar is om te doen. We wijzen mensen erop dat als ze hun installatie laten inregelen, ze zeven tot achtentwintig procent op hun gasverbruik besparen en dit scheelt al gauw enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar. En omdat alle kamers van een huis snel en gelijkmatig verwarmd worden, is het comfortabeler. Momenteel kiest drie op de vijf klanten ervoor om hun installatie waterzijdig te laten inregelen.”

Instellen cv redelijk nieuw

Remco is inmiddels de derde generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf dat opgericht is in 1962. “Mijn opa, A.F. Bisseling, startte ons bedrijf in 1962”, vertelt hij. “We zaten toen aan de Brinklaan in Apeldoorn. Inmiddels zijn we twee keer verhuisd en zitten we aan de Joh. Bosboomstraat 25. We zijn in totaal met 17 mensen en werken alleen in een straal van 25 km van ons pand. Zo kunnen we altijd snel service bieden, mochten onze klanten daarom vragen. We houden ons bezig met alles op het gebied van elektra, sanitair, data, dakbedekking, zinkwerk, E-mobiliteit waar we een webshop voor hebben ingericht, cv werkzaamheden, klimaatbeheersing en verduurzaming. Het instellen van cv-installaties is iets van de laatste tijd. Wij doen dit sinds zo’n vier jaar.”

Gas besparen en meer comfort

Maar wat gebeurt er precies als je je cv laat instellen? “Eerst bekijken we wat het vermogen van de radiatoren is en welk vermogen er nodig is”, legt Remco uit. “Daar stemmen we het vermogen van de ketel op af. Hierdoor gaat het water met de juiste temperatuur naar de radiatoren. Heb je overcapaciteit, dan kan de temperatuur van je aanvoerwater naar beneden en bespaar je gas. Elk huis is anders, elke cv is anders, daarom is dit altijd maatwerk. Vervolgens worden de standaard kranen vervangen door dubbel instelbare radiatorkranen. Dit zijn kranen waarmee je zowel de radiator open en dicht kunt zetten, als het optimale aantal liter water kunt bepalen dat door deze radiatoren stroomt. Dit type kraan zorgt ervoor dat er nooit te veel water door de radiatoren stroomt, waardoor de ketel niet onnodig veel water hoeft te verwarmen. Ook wordt het water goed over de verschillende radiatoren verdeeld, zelfs wanneer sommige radiatoren dicht staan. Hierdoor wordt de warmte van het water goed afgegeven, zodat het water afgekoeld terugkomt bij de ketel en nog warmte onttrekt uit rookgassen om het optimale HR gedeelte te benutten. Je huis wordt zodoende sneller en gelijkmatiger warm en je ketel stookt efficiënter, waardoor je ketel langer mee gaat. En je verbruikt minder gas.”
Je huis wordt zodoende sneller en gelijkmatiger warm en je ketel stookt efficiënter, waardoor je ketel langer mee gaat. En je verbruikt minder gas.”

Kosten zitten in de slimme kranen

“De kosten van waterzijdig inregelen zitten voornamelijk in het vervangen van de radiatorkranen”, legt Remco uit. Gemiddeld vervangen we acht kranen per installatie.”
Moeten de mensen nog rekening houden met veel gedoe als ze hun cv laten inregelen? Remco: “We moeten wel overal in de woning bij de radiatoren, maar het is niet zo dat bewoners veel overlast zullen ervaren. We werken schoon en de klus is meestal binnen een dag gepiept.”

Wat zijn jouw wensen?

Energiecoach bij je thuis

Wij helpen je onafhankelijke, betrouwbare informatie geven om je huis duurzaam te maken. Ook helpen we je aan goede bedrijven voor je klussen. Zo kun je de volgende stap zetten naar een duurzame woning.