Sigarenfabriek wordt duurzaam huis en studio

Sigarenfabriek wordt duurzaam huis en studio

De transformatie van een oud leegstaand sigarenfabriekje naar een woonhuis en ontwerpstudio. De droom van Susanne Bakkenist en Terence Driessen begon in 2015 te spelen en werd eind 2016 werkelijkheid. Susanne: “Het fabriekje aan de Spoorstraat 49 is aangeschaft en de transformatie is inmiddels in volle gang. De extra uitdaging die wij onszelf mee hebben gegeven is: duurzaamheid.” Daarom kozen zij voor de energie van deA voor hun voormalige sigarenfabriek.

Hergebruik duurzame stap

Oude gebouwen, en zeker gebouwen die nooit een woonfunctie hebben gehad, zijn van oorsprong niet duurzaam (gebouwd). Susanne:  “Het hergebruiken van bestaande bouw is uiteraard al een duurzame eerste stap. Als je oud industrieel ‘erfgoed’ nieuw leven inblaast, en gebruik maakt van wat er al is, is dat beslist duurzaam. Maar hoe kunnen we het gebouw, naast het terug brengen van de historische waarde, verder een duurzame invulling geven? Vaak is dit alleen gemakkelijk te realiseren met grote budgetten of subsidies.
Wij hebben te maken met een beperkt budget, maar we willen dit voor elkaar krijgen door slim te ontwerpen en slim te bouwen. Dit doen we o.a. door gebruik te maken van duurzame materialen en lokale leveranciers, waar mogelijk.”

Lokale energie van deA

“Een eerste stap was het kiezen voor de energieleverancier, daar hadden we nu geen enkele twijfel over: de energie moest groen worden. En wat is dan mooier dan een lokale energieleverancier zoals deA. De keus was dus gemakkelijk, dit past bij ons project en we steunen daarmee een lokaal en groen initiatief.”

Sigarenfabriek wordt energiefabriek

“We hebben nu nog gas maar we zijn bezig met een hybride installatie zodat we in de (nabije) toekomst ook zonder aardgas kunnen. Dan doen we het alleen met de Apeldoornse zon en de lucht en dat idee bevalt ons prima. Het sigarenfabriekje wordt hopelijk onze eigen energiefabriek.”
Foto boven: Merlijn S. Photography