Waarom een energiecoöperatie?

Stoppen met fossiele energie is een belangrijke sleutel


wat kun je zelf doen? en wat heb je aan een energiecoöperatie?

Waarom een energiecoöperatie?

De aarde warmt op en dit is de enige periode dat we daar nog iets aan kunnen doen. Daarom willen we nu stevig aan de slag gaan. Stoppen met fossiele energie is daarin een belangrijke sleutel. Wat kun je zelf doen? En wat heb je aan een energiecoöperatie?

Wat kun je zelf doen?

Als gewone Apeldoorner kun je stoppen of minderen met fossiele energie op verschillende manieren:

  • Energie besparen. Dat kan door het isoleren van je huis. Maar ook door minder nieuwe spullen te kopen: voor het maken van spullen is namelijk veel energie nodig. En door duurzaam te reizen: op de fiets, met het ov of elektrisch vervoer.
  • Zelf energie opwekken. Dat kan bijvoorbeeld op je eigen dak maar ook op een gezamenlijk dak in de buurt.
  • Duurzame energie opwekken direct in de buurt. Niet alle energie kun je zelf opwekken. Daarom gaan we met zonnedaken, -weides en windmolens de rest opwekken. Het liefst wekken we de energie op dichtbij waar het gebruikt wordt op. Ook wekken we energie op uit ‘reststromen’, zoals ons gft en afvalwater.

Wat heb je aan een energiecoöperatie?

Wil je iets doen? Wij ook, en de daarom doen we het met andere Apeldoorners samen. Want met elkaar kunnen we veel meer dingen organiseren dan alleen. Slim je huis isoleren bijvoorbeeld, een gezamenlijk zonnedak of -park, of samen een energiebron uitbaten. Door het samen te doen maken we het mogelijk in onze eigen woonplaats. Op de manier die ons het beste lijkt. Daarvoor zijn we met elkaar een energiecoöperatie. Met elkaar zijn we een duurzame beweging in Apeldoorn.

Geen toekomstdroom

Dat is geen toekomstdroom, dan doen we nu al!  Als coöperatie helpen we je huis te verduurzamen, we organiseren collectieve opwekprojecten waaraan je kunt meedoen, zelfs zonder grote inlegbedragen. Je kunt bij ons lokale energie afnemen van het Waterschap, uit het gft en van zonnepanelen.
Behalve dat zijn we een maatschappelijke stem die het geluid van een duurzaam Apeldoorn laat klinken. Want we vinden het belangrijk dat we iets doen in Apeldoorn en dat iedereen kan profiteren van deze energietransitie. Als we samenwerken, kan dat.

deA is een energiecoöperatie

Zonder winstoogmerk

Inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn kunnen lid worden van de coöperatie en/of energie afnemen van het energiebedrijf. Ook kunt u deelnemen aan projecten. deA werkt zonder winstoogmerk. De inkomsten worden besteed aan nieuwe lokale duurzame projecten waar in veel gevallen ook de inwoners, scholen en organisaties kunnen participeren.