Warmtescans geven helder beeld in Apeldoorn Zuid

Warmtescans geven helder beeld in Apeldoorn Zuid

De warmtescans in de Componisten- en Rivierenkwartier hebben heldere resultaten opgeleverd. De beelden verklappen dat het vooral de rijtjeshuizen zijn die aan warmteverlies lijden. Specifiek rond de ramen op de eerste verdieping en voordeuren is veel te winnen als het gaat om verbetering in de isolatie. Vrijstaande huizen blijken over het algemeen beter geïsoleerd.
Floriske van Geest, Energieregisseur in Apeldoorn Zuid was afgelopen week mee op pad om warmtescans te maken in het Componisten- en Rivierenkwartier. “Op de scans is goed te zien welke huizen wel en niet goed zijn geïsoleerd.”, concludeert ze.

Rapport overhandigd

In maart krijgen de bewoners de scan en bijbehorend rapport persoonlijk door deA overhandigd.

Rode wolk uit openstaande ramen

“De vrijstaande huizen in deze wijken blijken over het algemeen goed geïsoleerd”, vertelt Floriske. ”De scans van veel rijtjeshuizen laten rode vlekken zien. Dit betekent dat er veel warmte ontsnapt. Ook zie je dat er veel badkamer- en zolderraampjes open staan: een hele rode wolk aan warmte verdwijnt in de lucht.”

Voordeuren lekken veel warmte

De weersomstandigheden waren perfect op de avonden van de scans. De temperatuur was rond de 1 °C en het was helder, daarom geven de scans een goed beeld. Energieregisseur Floriske ging samen met thermografen door de wijk. “We trokken wel bekijks”, vertelt ze. “Sommige mensen kwamen naar buiten en konden live meekijken naar de foto van hun eigen woning. Daar zagen ze bijvoorbeeld dat hun woning redelijk goed geïsoleerd is, maar dat er lekken zijn bij de ramen op de eerste verdieping. Ook was het opvallend dat veel voordeuren warmteverlies laten zien.”

Scan in maart overhandigd

In maart krijgen de bewoners de scan plus het bijbehorende rapport persoonlijk door deA overhandigd. In april volgt er een bewonersavond met veel informatie over hoe je kunt isoleren en besparen op je energierekening.
deA geeft de warmtescans cadeau, zodat bewoners een duidelijk beeld krijgen van hoe hun woning geïsoleerd is en wat ze kunnen doen om minder energie te verbruiken. Dat bespaart kosten, is duurzaam en helpt bewoners zich voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas. Gemeente Apeldoorn ondersteunt de actie.

Isolatieavond 8 april

Op 8 april is er een isolatieavond met veel informatie over hoe je kunt isoleren en besparen op je energierekening.
Bewonersavond Isolatie