Workshop inductiekoken

Workshop inductiekoken

Dinsdagavond 16 juli was de eerste van een serie thema-avonden die energieregisseurs Dieuwke de Boer en Floriske van Geest organiseren voor Zuid en De Maten  Deze keer gaan we inductiekoken. Want we gaan van het aardgas af en dat heeft nogal wat consequenties. Koken doen we nu meestal op gas. Maar straks? Inductie is een mooi aardgasloos alternatief. Is koken op inductie wel fijn? Kan ik dan nog wel roerbakken? Moet ik andere pannen aanschaffen?
Onder leiding van chefkok Wil Bonne van Het Jachthuis in Beekbergen bij keukenwinkel A&A aan de Kayersdijk zien we hoe koken op inductie werkt. Ook krijgen we handige tips over koken in het algemeen.

Voor- en nadelen

Om 19:00 komen we aan bij A&A keukens. Er staan al mensen te wachten om naar binnen te gaan. Dat is altijd fijn, nu weten we dat mensen echt interesse hebben. We maken even de ruimte klaar en laten de mensen rond 19:15 uur binnen voor een kopje koffie of thee. Sillies heeft zelfs voor heerlijke gebakjes gezorgd.
We beginnen met algemene informatie over inductiekoken, zoals voor- en nadelen. Hieronder zetten we ze ook voor jou even op een rijtje.

Voordelen:

  • Inductiekoken is veiliger: je laat de vlam nooit aan staan.
  • Inductiekoken is energiezuiniger omdat je alleen de pan verwarmt, en niet de lucht eromheen.
  • Je hebt schonere lucht omdat er geen verbrandingsgassen in huis komen.
  • Inductiekoken gaat sneller. Een pan water koken gaat tov gas ongeveer 2x zo snel
  • Het hitteveld (“pitje”) wordt snel warm en koelt ook heel snel af
  • De inductieplaat is makkelijk schoon te houden. 

 Nadelen:

  • De aanschaf is nu vaak nog duurder dan andere elektrische systemen
  • Soms is een aparte stroomgroep nodig, dus een aanpassing in de stoppenkast
  • Soms zijn nieuwe pannen nodig. Dit kan je makkelijk testen door de magneettest te doen. Als een magneet blijft plakken is de pan magnetiseerbaar en dus te gebruiken op inductie.

En nu: koken maar! 

Nadat we alle technische zaken besproken hebben, gaan we eindelijk koken! Wil laat ons allerlei normale gerechten zien, die je thuis ook maakt. Zoals macaroni een groentesausje, kipkluifjes grillen en aardappels koken. We ervaren hoe snel het gaat en hoe makkelijk je kan spelen met de standen van een inductiekookplaat. Je kan bijvoorbeeld makkelijk iets warmhouden op inductie, zonder dat het aanbrandt. Naast het kijken naar het koken, mogen we ook proeven!

Niet weggooien

Wil geeft aan het eind nog een goede tip om het weggooien van voedsel tegen te gaan. Het recept: Een afbakstokbroodje wat je over hebt in plakjes snijden. Olijfolie verwarmen in een pan, de plakjes stokbrood om en om erin opbakken. Kruiden met bijv shoarmakruiden, paprikakruiden, knoflook of iets anders wat je lekker vindt. En klaar is kees! Een lekker hapje voor bij de borrel. Eet smakelijk!

Geslaagd!

We hebben een heel leuke en leerzame avond gehad. De reacties waren heel goed. De mensen hebben wat geleerd en zijn gaan nadenken over welke stappen je kan nemen in het grote thema energietransitie. Maar we hebben ook lekker gesnoept van de gerechtjes van Wil Bonne. Kortom, deze avond is voor herhaling vatbaar!
De volgende avond gaat over je energierekening. Deze vindt plaats op dinsdag 10 september in Zuid en dinsdag 17 september in De Maten. Houd onze social media en de website in de gaten, zodat je je tijdig kan aanmelden.
Voor nu wensen we jullie een heerlijke vakantie en we zien je graag op een van de andere avonden na de zomer.