Zelf stroom opwekken gestart op dok Zuid

Zelf stroom opwekken gestart op dok Zuid

Zonnedak voor 43 deelnemers levert stroom

Buurtstroom dok Zuid levert stroom. Vanaf 1 oktober wekken 293 zonnepanelen stroom op voor de 43 deelnemers. Het dak geeft hen de mogelijkheid zelf zonne-energie op te wekken, maar dan op een dak in de buurt. De gezamenlijke installatie is een initiatief van coöperatie Buurtstroom deA.
Het dak is beschikbaar gesteld door de dakeigenaren de Goede Woning en gemeente Apeldoorn, die hiermee een positieve impuls geven aan het zelf opwekken van zonne-energie. Er zijn 330 StroomDelen verkocht, die staan voor 293 zonnepanelen. De panelen hebben elk een vermogen van 310 kWp en zijn gelegd door DRM Duurzaam uit Apeldoorn.

Traject vergt tijd

Tweeëneenhalf jaar na de eerste initiatieven, levert het zonnedak nu stroom. Dit laat zien dat de energietransitie een intensief proces is dat soms veel tijd vergt. De installatie is het vierde gezamenlijke zonnedak van Buurtstroom Apeldoorn. Al eerder werden zonnepanelen gelegd op Vrijeschool de Vijfster, Foenix-Molenmakershoek en vmbo-school Sprengeloo. Binnenkort worden ook op het verzamelgebouw van Foenix aan de Aruba panelen gelegd.

Collectief dak oplossing

Ook op het dak van het Kristal zit een zonnedak in de pijplijn. Voor mensen waarvoor panelen op eigen dak niet mogelijk is, is een collectief dak een goede oplossing. Deze oplossing wordt door de overheid gesubsidieerd met de regeling ‘postcoderoos’.
Op het dak van dok Zuid zijn nog 20 StroomDelen beschikbaar. Ook voor het binnenkort te leggen zonnedak op Foenix Aruba zijn nog 12 StroomDelen beschikbaar.
[ngg src=”galleries” ids=”35″ display=”basic_imagebrowser”]