Arjan van der Plas

Als energiecoach werk ik met het HOOMdossier


Een gratis, online programma waarin je maatregelen voor je huis kunt uitproberen en meteen ziet wat de kosten en opbrengsten zijn

Arjan van der Plas

De huizen in de Dreven stammen uit de jaren 70. Die van de Donken zijn iets jonger. Comfortproblemen en een te hoog energieverbruik kunnen bij deze huizen eenvoudig, maar soms ook minder eenvoudig worden verholpen. Energiecoach Arjan van der Plas kent de belangrijkste problemen en zet ze nog eens op een rij. Ook geeft hij een aantal handige tips die helpen deze zaken aan te pakken.

Vervang je oude ventilatie

“In onze eerste actieronde hebben we de bewoners van huizen met schuine daken, soms versprongen, benaderd”, vertelt Arjan. “Problemen die je hier vaak ziet zijn: tocht door het open trapgat midden in de woonkamer, verouderde mechanische ventilatie, in sommige woningen een convectorput die voor problemen zorgt, slechte dakisolatie en slecht geïsoleerde kozijnen en glas. Wat betreft de ventilatie blijkt dat deze maar 1 stand kent en bewoners hem vaak uitzetten omdat hij veel geluid maakt en warmte uit het huis trekt. Bovendien verbruikt hij veel energie. Maar als je niet goed ventileert krijg je een slecht binnenklimaat, hoopt zich vocht op wat uiteindelijk tot hogere stookkosten leidt omdat het meer energie kost om vochtige lucht te verwarmen is. Vervanging heeft dus zin.”

Plaats kleine ventilatoren in convectorput

“De convectorput zorgt voor problemen omdat de warmte niet goed verspreid wordt,” gaat hij verder. ”Omdat hij ingebouwd is verwarm je voor een deel de kruipruimte. En omdat je ze niet goed kunt schoonmaken, worden het stofnesten die niet goed warmte kunnen afgeven. Vervanging voor een bovengronds systeem of vloerverwarming is verstandig. Hou je toch vast aan de convectorput, isoleer dan de put zoveel mogelijk en plaats kleine ventilatoren op de radiator die helpende de warmte beter naar boven te stuwen.”

Let op vocht bij dakisolatie

“De schuine daken zijn vanuit de bouw matig geïsoleerd, vraag advies als je deze verder wilt isoleren”, stelt Arjan. “Ga je ze van binnenuit na isoleren, dan loop je namelijk kans op vochtophoping. Je kunt dit ondervangen door een dampwerende folie aan de binnenkant toe te passen, maar let daarbij wel heel goed op. Want slecht uitgevoerde dakisolatie kan leiden tot verrotting van je dakplaten en dan ben je nog veel verder van huis!”

Versprongen woningen: spouwmuurisolatie lastig

In de tweede actieronde richtten we ons op bewoners van de huizen waarvan een deel onder architectuur is gebouwd. Ze hebben platte daken en zijn versprongen ten opzichte van de buren.
“De muren zijn vaak slecht geïsoleerd vanuit de bouw”, vertelt Arjan. “Na isolatie is lastig omdat bedrijven het soms niet willen doen en je er lastig bij kunt. De voorgevel bestaat deels uit steen en deels uit houten of aluminium panelen. Dit isoleert niet goed. De buitenmuren worden soms opgemetseld met bakstenen. Je kunt de gevelplaten ook vervangen door een geïsoleerde versie.”

Isoleer voordat je zonnepanelen plaatst

“De platte daken zijn vaak heel geschikt voor zonnepanelen. Overweeg je dit, maar heb je je dak nog niet geïsoleerd, doe dit dan eerst”, raadt Arjan aan. “Dit gebeurt van buitenaf. Je bespaart er direct mee op je energierekening en hebt meteen je dak vernieuwd. Hierdoor loop je minder risico dat je je zonnepanelen eraf moet halen, omdat er iets met je dak aan de hand is.”

HOOMdossier is leuk en helpt je

Arjan: “Als energiecoach werk ik met het HOOMdossier. Dit is een gratis, online programma waarin je allerlei maatregelen voor je huis kunt uitproberen en meteen ziet wat de kosten en opbrengsten zijn. Bewoners van de Dreven kunnen hier zelf ook zelf mee aan de slag. We hebben drie voorbeeldwoningen uit deze wijk opgenomen. Wanneer je deze woningtypen in HOOMdossier aanpast naar je huidige situatie kun je van alles zelf gaan uitproberen en zien hoeveel je maandelijks met bijvoorbeeld vloerisolatie bespaart. Als je dat prettig vindt, kan de energiecoach je hierbij helpen. Je kunt ook bij ons terecht als je meer wilt weten of subsidies of als je hulp wilt hebben bij het beoordelen van offertes. Wij helpen je graag!”

HOOMdossier, daar kom je verder mee

Ook aan de slag?

Wil jij ook je eigen verbeterplan voor je huis maken? Meld je dan hier aan voor persoonlijke account. Binnen enkele werkdagen mailen we je de inloggegevens.