Bart van Luijk

Aanrader voor bewoners Kruizemuntstraat


Isoleren plafonnetje boven voordeur: makkelijk en comfortabel

Bart van Luijk

Bart van Luijk woont inmiddels zes jaar samen met zijn gezin in de Kruizemuntstraat. Ze hebben een redelijk laag gasverbruik, maar hebben dan ook redelijk wat gedaan om dit verbruik naar beneden te krijgen. “Het vervangen van de kozijnen en het glas op de begane grond is de investering dubbel en dwars waard. Ook het isoleren van het plafonnetje boven de buitendeur helpt. De kou trekt hierdoor minder het huis is. Het is betrekkelijk eenvoudig, ik heb het zelf gedaan. Mochten buren tips willen over hoe je dit doet, dan leg ik het graag uit.

Vloerverwarming

“Toen we ons rijtjeshuis uit de jaren 70 zes jaar geleden kochten, heb ik zelf de vloer geïsoleerd en vloerverwarming laten aanleggen.”, vertelt Bart. “We kochten meteen een nieuwe cv-ketel en de leidingen heb ik rechtstreeks naar de vloerverwarming toe gelegd. Hierdoor heb je zo min mogelijk warmteverlies. Ik heb er ook micro ontluchters in geplaatst en een vuilvanger, zo profiteer je van een zo hoog mogelijk rendement.” Ook vervingen ze de aluminium kozijnen en het glas op de begane grond. En lieten ze het dak isoleren toen dakkapellen werden geplaatst. 

Investering isolerend glas goed geweest

Het gezin is redelijk bewust bezig om zo min mogelijk gas te verbruiken. “We verbruiken zo’n 800 m3 op jaarbasis. We koken elektrisch en hebben een Cooker. Onze verwarming staat op 18.5 graden. Vloerverwarming geeft een constante, behaaglijke warmte. Ook vanwege het goed isolerende glas op de begane grond hoeft de temperatuur niet hoger. In de zomer is het huis daardoor koeler, mits we de zon van de ramen weren. Het vervangen van het glas en de kozijnen is de investering dubbel en dwars waard.”


Helemaal gasloos is niet hun doel: Bart: “Een warmtepomp als alternatief voor de cv-ketel is voor ons geen geschikte optie, omdat het een grote investering is en we hebben de ruimte niet.”

Alternatieven voor elektrisch verwarmen

Op de bovenverdieping verwarmen ze elektrisch. Bart: “Ik ben er niet zo tevreden over. Ik krijg de badkamer bijvoorbeeld niet voldoende warm en de lucht is droog. Ook vinden we het met onze kleine kinderen niet zo veilig. Maar ik ben er ook nog niet goed uit welk alternatief we willen. Airco’s zijn een alternatief omdat je daarmee ook kunt koelen, want dat is boven wel nodig. Maar die hebben veel onderhoud nodig. CV vind ik het prettigst warmte afgeven, het is goed te sturen en het heeft weinig onderhoud nodig. De gasprijs is inmiddels ook weer redelijk ok. Maar je ziet de leidingen.”

Isoleren plafonnetje buitendeur geeft comfort

“Als tip kan ik andere buren aanraden het plafonnetje boven de voordeur van binnenuit te isoleren. Ik heb het zelf gedaan met PIR-platen en vervolgens afgedicht met PUR-schuim. Het is gemakkelijk zelf te doen en het levert veel comfort op omdat de kou daardoor het huis niet meer binnenkomt. Als iemand advies nodig heeft hoe je dit moet doen, dan leg ik het graag uit!”

Energie besparen en je huis verduurzamen

Energiecoach bij je thuis

stappen zetten voor een duurzaam huis