Cor Westrik

Heel veel mensen willen verduurzamen


maar waar begin je en in welke volgorde?

Cor Westrik

Ik ben altijd werkzaam geweest in de techniek. Techniek heeft een enorme invloed op wat we als maatschappij nu zijn, techniek is dan ook helemaal mijn ding. Helaas zijn ecologische en milieugrenzen teveel uit het zicht verdwenen terwijl die er gewoon zijn. Als we deze grenzen niet respecteren, dan gaan we een hele harde landing maken. Techniek is dus deel van het probleem maar ook de oplossing, om daar nu mijn steentje aan bij te dragen, mensen te helpen in hun zoektocht hoe ze daar in hun eigen situatie iets aan kunnen doen vind ik geweldig.

Waar draag jij als energiecoach aan bij?

Heel veel mensen willen verduurzamen, maar waar begin je en in welke volgorde? Die zoektocht, daarin kunnen wij als energiecoach veel betekenen.

Wat is opgevallen tijdens huisbezoeken?

Als het over verduurzamen gaat, dan gaat het vaak over zonnepanelen. Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk! Het zit juist in het veranderen van gedrag en kleine aanpassingen, zoals het gebruik van Ledverlichting, of het vervangen van een vriezer bijvoorbeeld.

De volgorde der dingen is belangrijk. Eerst isoleren (ventileren) en daarna pas de technische oplossingen. De technische oplossingen zijn voor veel mensen overigens een niet te overzien oerwoud, en daar valt juist een wereld te winnen.

Waar krijg jij energie van?

Als ik van een bezoek terug kom en het gevoel heb dat ik mensen verder heb kunnen helpen, al is het alleen maar het geven van inzicht.

Heb je zelf ook energiebesparende maatregelen getroffen in jouw woning?
Ik heb mijn isolatie aan laten passen en thermopane ruiten laten vervangen door HR++.

Wat is jouw boodschap aan de Apeldoorners

De aade redt het prima zonder ons, maar wij redden het niet zonder een gezonde evenwichtige aarde. We hebben een enorme verantwoording voor komende generaties.

Een energieneutraal Apeldoorn. Een realistische doelstelling, of een mooie droom?

Absoluut een realistische doelstelling, de technieken zijn beschikbaar. Het is een kwestie van gewoon doen in plaats van roepen. Kijken naar wat wél kan en haalbaar is. De overheid moet hierin vooroplopen, dan volgen het bedrijfsleven en de particuliere markt vanzelf. Een gezonde samenwerking tussen die twee is onontbeerlijk.