DRM Duurzaam

Vrijblijvend advies over zonnepanelen en omvormers


Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Het is maatwerk.

DRM Duurzaam

DRM Duurzaam heeft inmiddels jarenlang ervaring met het plaatsen van zonnepanelen. deA heeft in totaal twee lokale installateurs geselecteerd die kwaliteit leveren, een goede garantie bieden en de installatie snel plaatsen. Een van deze installateurs is DRM Duurzaam.

Lokaal bedrijf voor zonnepanelen

“Wij doen alles wat maar met kabels te maken heeft”, vat accountmanager Dirk Hoogers de werkzaamheden van het bedrijf samen. Het familiebedrijf uit Apeldoorn startte 80 jaar geleden als elektrotechnisch bedrijf. Inmiddels heeft het de focus ook naar andere takken verlegd, waar onder airconditioning, zonnepanelen, warmtepompen, luchtbehandeling, verwarmingstechniek, verlichtingsinstallaties en installatie- en watertechniek. De 80 werknemers werken voor het grootste deel in de regio Apeldoorn.

Kwaliteitsmaterialen

DRM Duurzaam kwam met energiecoöperatie deA in contact toen elektrotechnische groothandel Oosterberg hun dak beschikbaar stelde voor een gezamenlijk zonnedak: Zonnepark Ecofactorij. “Wij zitten met deze toeleverancier in een netwerk van 40 betrouwbare bedrijven dat tot doel heeft om kennis op te doen en te delen”, vertelt Dirk. “Na een openbare inschrijving kregen wij de klus. We plaatsten 2100 zonnepanelen op dit dak. De samenwerking met deA beviel van beide kanten goed. Ze weten hoe we werken. Zo doen we alles in eigen beheer, van meterkast tot panelen en monitoring. Bovendien werken we met kwalitatief goede materialen. Sindsdien plaatsen we op meer daken zonnepanelen voor deA, bijvoorbeeld 208 panelen op Foenix en 330 panelen op het dak van Dok Zuid.”

Stringomvormers en optimizers

“Ik ga altijd zelf bij de mensen thuis kijken. Ze krijgen vrijblijvend advies over wat in hun situatie de beste oplossing is. Zo hoef je op het gebied van omvormers en optimizers niet altijd voor de duurste optie te gaan.”Dirk legt uit dat er twee type omvormers zijn. “De zogenaamde stringomvormers zijn het meest eenvoudig en dus het goedkoopst en ze voldoen goed. Als je een dak hebt met een optimale ligging ten opzichte van de zon, dan is dit een goede oplossing. Zeker voor mensen met een wat kleiner budget.We bieden zo’n twaalf jaar garantie op deze omvormers. Vervangingskosten liggen zo tussen de 500 en 1000 euro. Je kunt ook kiezen voor optimizers achter de panelen in combinatie met een omvormer”, gaat Dirk verder. “Dit is handig als je last hebt van schaduw op je dak. De opbrengst per paneel is hiermee zo’n drie tot vijf procent hoger. De kosten liggen zo’n 10 tot 15% hoger. De garantie op deze optimizers is 20 jaar.”

Micro-omvormers

“Heb je geen ruimte voor een omvormer of ben je heel gevoelig voor geluid en wil je geen omvormer naast je slaapkamer bijvoorbeeld, dan kun je kiezen voor micro-omvormers”, gaat Dirk verder. “Deze worden achter elk zonnepaneel geplaatst. Hierdoor nemen ze geen ruimte in en heb je geen last van geluid. De opbrengst is hierdoor per paneel ook zo’n drie tot vijf procent hoger. Met deze iets luxere oplossing , kun je beter uitlezen wat de opbrengst per paneel is en of er sprake is van storing. De prijs ligt zo’n ook 10 tot 15% hoger ten opzichte van een installatie met stringomvormer, maar de garantie op deze micro-omvormers is 20 jaar.”

Solar Edge omvormer zonnepanelen

Maatwerk

“Het hangt dus van je situatie en je wensen af, welk type omvormer voor jou het meest geschikt is”, vat Dirk samen. ”Maar tijdens het huisbezoek komen al deze aspecten, waar onder garantievoorwaarden aan de orde. Hierdoor kunnen we voor de meest optimale oplossing kiezen. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Het is maatwerk.”

Zoek je een bedrijf om je klus uit te voeren?

Vraag je advies of offerte aan via onze coöperatie

Zodra je de offerte aanvraagt, selecteren wij een geschikt bedrijf. En voor de duidelijkheid: we ontvangen daar geen provisie voor.