Erik Wannee

In je huis is vaak veel meer mogelijk dan je denkt


Erik denkt graag mee over oplossingen

Erik Wannee

Er is geen probleem met je huis dat niet zelf te fixen is, zo lijkt het als je in gesprek raakt met Erik Wannee uit de Kruizemuntstraat. Hij zit vol met ideeën en met zijn technische skills en goed voorziene, gestructureerde werkschuur heeft hij alles om zijn creatieve oplossende vermogen de vrije loop te laten. Het barst in zijn huis en garage dan ook van de voorbeelden. En hij denkt graag mee met anderen als zij iets willen verduurzamen aan hun huis of tuin.

Zelf gelast frame

“Ik bouw hier onze zelf ontworpen rug-aan-rug-tandem”, vertelt Erik over het in in de woonkamer liggende gele, zelf gelaste frame. “Het is het tweede exemplaar dat ik zelf maak”. Erik en zijn vrouw Saskia zijn fervente buitensporters. Ze willen deze zomervakantie op de nieuwe tandem een rondje door Nederland rijden. Ze peddelen regelmatig wekenlang met hun eigen zeekajak op de Oostzee en afgelopen zomer in IJsland. “We zijn met de auto en veerboot gegaan, want vliegen doen we niet. De kajak gaat in twee delen mee op het dak van de auto. Op een dakdrager die ik zelf maakte. De kajak heb ik zelf ook naar onze wensen aangepast. Dat was ook een klusje!”

Eigen huis bouwen

Erik is forensisch arts en heeft naast zijn zeer onregelmatige werktijden tijd over voor zijn andere passie: het verbouwen van hun huis. “Vroeger namen mijn ouders mij mee naar De Kleine Aarde in Boxtel. Daar zag ik voorbeelden van hoe je natuurvriendelijk en energiezuinig bouwt. Daar werd ik door gegrepen. Sindsdien ben ik er altijd op mijn eigen manier mee bezig geweest. Ik werd lid van de VIBA; de vereniging van gezond bouwen en wonen. Dat is een inspiratiebron.” Erik laat op de computer een bouwtekening van een huis zien: het is vernuftig ontworpen. “Dit is mijn droom die ik over een tijdje hoop te kunnen waarmaken; het bouwen van ons eigen op het water drijvende en draaiende duurzame huis.”

Gasrekening gehalveerd

In zijn huidige jaren ’70-woning heeft hij ook zo veel mogelijk alles geïsoleerd en zelf aanpassingen gedaan om weinig energie te verbruiken en comfortabel te wonen. Zo legden Saskia en hij eigenhandig hun balansventilatiesysteem met warmteterugwinning aan. “Hiermee besparen we energie door ’s winters inkomende lucht te voorverwarmen met de naar buiten gaande lucht, en ’s zomers het omgekeerde. Toen Saskia last had van de luchtstroom van de ventilatie heb ik een omgekeerde vensterbank voor de uitgang tegen het plafond geschroefd zodat de lucht heel gelijkmatig de kamer in stroomt. Simpel en ze ervaart geen last meer.” Ze hebben ook een warmteterugwin-systeem op de douche, zodat het nog best warme water dat het putje in verdwijnt, wordt gebruikt om de koudwater-inlaat van de douche voor te verwarmen. In 2021 lieten ze triple glas plaatsen in de woonkamer en keuken. “Sindsdien is onze gasrekening gehalveerd, we verbruiken nu nog maar 525 m³ gas per jaar.”

Erik met de zelf gebouwde balansventilatieinstallatie

Warmwaterconstructie

“En we hebben een zonnecollector op ons dak en een 100 liter boiler vlak daaronder. Dat was een gouden greep. Een groot deel van het jaar is dat voldoende voor onze warmwaterbehoefte. Ik heb een slim apparaatje waarmee onze wasmachine ook zon-verwarmd water kan gebruiken.” Sinds dit jaar hebben ze 7 zonnepanelen. Erik sorteert nu alvast voor op het afschaffen van de salderingsregeling: “We gebruiken zoveel mogelijk stroom overdag als de zon schijnt. We bakken ons eigen brood op het moment dat we veel stroom opwekken, en ik kook bijvoorbeeld vanmiddag de rabarber die ik net uit de tuin haalde. We hebben een inductiekookplaat en dan laat ik hem rustig aan de kook komen, zo kan ik het helemaal doen van onze eigen zonne-energie.”

Buurtbewoners zijn welkom

Erik deelt zijn kennis en ervaring graag met anderen. “Als mensen willen weten hoe iets werkt of hoe je het zou kunnen aanpakken, dan zijn ze welkom bij ons. Ik wil graag meedenken als ze met een probleem met hun huis zitten. Er is echt veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken! En mochten ze bijvoorbeeld het benodigde gereedschap niet hebben, dan kan ik ze daarbij helpen. Ik vind dat alleen maar leuk.”

Contact met Erik Wannee? Mail deA!

samen energie besparen, samen energie opwekken

Onze acties in je buurt

We helpen je graag op weg. Samen energie besparen, samen energie opwekken, grote kans dat we in jouw buurt al actief zijn. Wil je ook met je straat of je wijk iets doen om jullie buurt te verduurzamen?

Wil je weten wat er in jouw buurt te doen is op het gebied van duurzame energie? Of wat deA verder onderneemt in jouw buurt? Typ je postcode of je wijk in en bekijk de activiteiten.