Familie Kers

Op je eigen manier je huis duurzaam maken


"We hadden het geld echt niet op de plank liggen"

Familie Kers

Van doorwaaiwoning naar nul-op-de-meter

Je huis verduurzamen, ieder doet het op zijn eigen manier. Daniel en Wendy Kers veranderden hun jaren 80 woning in de Maten helemaal zelf in een nul-op-de meter woning. Ze gebruiken geen gas meer, verwarmen met infrarood en hebben zonnepanelen om hun verhoogde elektriciteitsverbruik op te vangen. Ze betalen nauwelijks voor hun energierekening al bestaat het gezin uit twee volwassenen en twee kinderen. Afgelopen jaar kregen ze zelfs netto 351 euro terug. Het aanpassen van de woning kostte het nodige, maar ze deden veel zelf, hadden wat financiele meevallers en investeerden slim. Verder deden een gezonde portie eigenwijsheid en competitiedrang, durf en veel handigheid de rest.

Doorwaaiwoning

 In 2013 kregen Daniel en Wendy de kans om de woning die ze tot dan toe huurden, te kopen. “Het was naast een doorzonwoning ook een doorwaaiwoning”, herinnert Wendy zich lachend. “Nergens was isolatie en de achtergevel bestond uit twee laagjes gips met lucht ertussen.” Ze besloten alles stap voor stap te isoleren. Met geld uit het bouwdepot financierden ze de nieuwe dakkapel, HR-ketel en triple glas ramen op de eerste verdieping. Daniel: “Maandelijks bespaarden we 150 euro ten opzichte van de oude huurprijs.” Dit geld ging meteen in de verduurzamingspot: want van het gas af was al snel het doel. “Deels vanwege het milieu en deels vanwege de portemonnee.”

deA als sparringpartner voor verduurzaming

Ze gingen op zoek hoe ze het beste konden verduurzamen, daarbij kwamen ze terecht bij deA. “Het werkt heel stimulerend om allerlei informatie over verschillende onderwerpen van hen te krijgen. We hebben nagedacht over een warmtepomp. Daarin waren ze goede sparringspartners. We kochten bij hen een elektriciteitsverbruiksmanager, daardoor zijn wij en onze kinderen nog bewuster geworden van wat we gebruiken en of we dat wel willen gebruiken. Zo zien de kinderen precies wanneer het metertje in het rood gaat als ik te lang sta te douchen. We nemen groene stroom af via deA en kregen energiecoach Lodewijk op bezoek. Deze rekende ons voor dat het ons ongeveer 80.000 euro zou gaan kosten om naar nul-op-de-meter te komen. Het werd voor ons een sport om zelf aan de slag te gaan, onze eigen keuzes te maken en onder dat bedrag te blijven.”

Zelf voorzetwanden timmeren

Het startte met het isoleren van alle wanden in het huis. Daniel: “De vloer isoleerden we met Tonzon. De muren konden we niet opvullen, dus timmerde ik zelf voorzetwanden en vulde de tussenruimte op met isolatiemateriaal. Het kost wel iets ruimte, maar het valt mee, zeker als het slim benut.” Hier en daar maakte Daniel bijvoorbeeld gezellige nisjes; een doet er dienst als leeshoekje voor Wendy.

Ventilatieroosters in de deuren

Bij een goed geïsoleerde woning is ventileren van belang. Wendy: “Met onze aanwezig mechanische ventilatie bleef ons energielabel op D steken. Daarom kozen we er zelf voor om het eruit te slopen, zodat de gaten in het dak gedicht konden worden. We hebben nu veel de ramen open staan en hebben ventilatieroosters in de deuren geplaatst.” Dit kan wel eens voor een koud gevoel zorgen, en het is niet in alle situaties aan te bevelen, maar de familie is wel gewend aan wat lagere temperaturen; “Vroeger hadden we standaard de thermostaat op 18 graden staan.”

In de woonkamer is het infraroodpaneel aan het plafond tevens de verlichting

Verwarmen met infraroodpanelen

Vervolgens moesten ze bedenken hoe ze het huis wilden verwarmen. “Over de warmtepomp kwamen we tot de conclusie dat deze te veel kostte en dat deze ook niet op zolder paste. We besloten om verwarming door infraroodpanelen uit te proberen. We haalden eerst boven de radiatoren en buizen weg. We bespaarden veel door dit zelf te doen. In de huiskamer plaatsten we ons eerste infraroodpaneel op het plafond. Toen bleek dat dit goed beviel, volgde de tweede in de huiskamer, een in de keuken en een op elke slaapkamer. “Ze verbruiken elk zo’n 400 Watt. We kochten ze voor 250 euro op internet. Ze worden steeds luxer: in de woonkamer functioneert hij ook als lamp. Deze kun je dimmen en er zit een thermostaatfunctie op.”

Geen koude voeten

De infraroodpanelen stralen subtiel warmte uit vanaf het plafond. Krijg je dan in de winter geen koude voeten? Daniel: “Dat valt mee.” “We hebben wel allemaal pantoffels gekocht”, voegt Wendy toe. “Het is voor ons een sport om te kijken hoe we verduurzaming op onze eigen manier kunnen aanpakken. Ons uitgangspunt is de vraag: hoe luxe willen we het hebben om toch comfortabel te kunnen leven. Het is niet allemaal meteen perfect, maar we hebben nog geen dag in de kou gezeten. En we willen niet spartaans leven, we hebben ook een droger en een bad en een aquarium.”

Zonnepanelen dekken stroomvraag

Koken doen ze op inductie en voor warm water schaften ze een 120 liter boilervat aan. Deze verbruikt jaarlijks 2500 kWh aan stroom. Ze gebruiken helemaal geen gas meer en wekken met 13 zonnepanelen zoveel stroom op dat ze over het hele jaar aan hun eigen vraag kunnen voldoen. “Deze zonnepanelen waren ook een goede investering, we hadden ze er in twee jaar uit. 1.5 jaar geleden hadden we nog een energierekening van 150 euro per maand. Toen de zonnepanelen kwamen, daalde deze naar 90 euro per maand. Toen we van het gas af waren daalde onze energierekening naar 0 euro. Vorig jaar kregen we zelfs 350 euro terug.”

Spaarpot stukje bij beetje gevuld

Al met al kostten de aanpassingen in de woning Daniel en Wendy 34.200 euro en deden ze er tien jaar over om het voor elkaar te krijgen. Wendy: “Het geld hadden we echt niet op de plank liggen. We hadden het geluk van het bouwdepot en de maandelijkse 150 euro huurbesparing. Daarnaast stopten we alle besparingen meteen in de duurzaamheidspot en voegden we elk jaar het vakantiegeld van een van ons daarbij. Toen we ons lieten afsluiten van het gas, kwam de maandelijkse 60 euro vastrecht ook in deze pot. Het lijkt een heel bedrag, maar het is stukje bij beetje gegaan. En het is gelukt, we zijn onder de 80.000 euro van energiecoach Lodewijk gebleven!”

Boven: het nieuwe, geisoleerde verblijf voor de baardagamen

De toekomst

Toch zijn ze nog niet helemaal klaar. Naast de plannen voor de toekomst, het vervangen van de achterpui en een grijswatercircuit, zitten er op dit moment nog een paar huisgenoten midden in de verbouwing. Wendy: “Onze drie baardagamen krijgen ook een nieuw onderkomen. Het wordt helemaal geïsoleerd en voorzien van warmtestenen met infraroodlampen en ledverlichting.” Het lijkt de beestjes een beetje koud te laten, maar dat zal binnenkort vast veranderen.

Maak hier een gratis afspraak:

Energiecoach bij je thuis

Wil jij je huis ook verduurzamen en sparren met een energiecoach over de aanpak?