Familie Webbers

Wij maken ons niet druk


Veel gedaan voor laag energieverbruik op Frambozenlaan

Familie Webbers

Familie Webbers heeft veel gedaan om hun huis aan de Frambozenlaan in Apeldoorn energiezuinig te maken. “Ons elektriciteitsverbruik dekken we inmiddels helemaal door onze zonnepanelen en ook voor gas betalen we amper. We maken ons niet druk om onze energierekening.”

Koken op inductie

Hannie woont samen met haar man in een rijtjeshuis uit 1986. Hannie: “De aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen waren voor ons een sterke motivatie om zuinig aan te willen doen met energie. We vroegen een energiecoach van deA om met ons mee te kijken hoe we dit konden doen. We begonnen met radiatorfolie achter de verwarming en het vervangen van ons gaskookstel. We koken nu op inductie, dat bevalt heel goed. Het nadeel was dat we onze pannen moesten vervangen, maar we zijn blij met de verandering.”

Zonnepanelen meegefinancierd

“Toen we onze hypotheek wilden overzetten naar de ASN-bank, grepen we dit meteen aan om een deel van de hypotheek te gebruiken om maatregelen voor ons huis te nemen. Dit bouwdepot waar je een lagere rente over betaalt, gebruikten we om zonnepanelen en vloerisolatie te financieren. We hebben nu 10 zonnepanelen die we via de zonnepanelenactie van deA aanschaften. We wekken daarmee zoveel stroom op, dat we niet meer betalen voor onze stroom. We lieten ze door Bouwmeester plaatsen, daar zijn we ook heel tevreden over.”

Behaaglijk door vloerisolatie

“We hebben een houten vloer. Deze hebben we via de isolatieactie van deA laten isoleren met PUR-schuim. Als je ’s ochtends beneden komt, is het behaaglijker in huis. De vloertemperatuur is zo’n twee tot drie graden hoger dan voorheen. Het is een duidelijk te merken verschil. Voorheen hadden we de thermostaat altijd op 20 staan, nu op 19 graden. Door zuiniger stoken, de verwarming laag of uit zetten als we er niet zijn en de isolatie betalen we nu maandelijks zo’n 65 euro voor onze gasrekening.”

Ons best

“Via het Energiepunt hebben we onze ventilatiebox laten vervangen en ons ventilatiesysteem laten schoonmaken. Verder hebben we overal ledlampen, wassen alleen met een volle trommel etcetera. In de zomer houden we het relatief koel door de zon te weren en de gordijnen op tijd te sluiten en ’s avonds te ventileren. Hierdoor hebben we geen airco nodig. Al met al verbruiken we weinig energie. We doen ons best!”

Schrikken van warmtebeelden

“Laatst hebben we een warmtebeeld van onze voor- en achtergevel laten maken. Dan schrik je wel van de temperatuursverschillen, met name bij de achterdeur en de uitzetraampjes. Inmiddels hebben we aluminium tochtstrips geplaatst. Eigenlijk zouden we het glas moeten vervangen. Dat willen we misschien op termijn, maar daar moeten we eerst voor sparen.”