Luuk Brink, financieel adviseur

Advies over hoe je verduurzaming slim financiert


Mensen laten vaak geld liggen

Luuk Brink, financieel adviseur

Volgens financieel adviseur Luuk Brink hoeven de kosten je niet tegen te houden als je je huis  energiezuinig wilt maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit slim te financieren. Hierdoor kun je na de werkzaamheden prettiger en zelfs goedkoper wonen. “Mensen laten geld liggen”, constateert hij. Om woningeigenaren een totaaladvies te kunnen geven en hen op gang te helpen heeft hij onlangs de samenwerking met energiecoöperatie deA gezocht.

Starten of oversluiten hypotheek biedt kansen

De 52-jarige Luuk Brink uit de Maten runt samen met compagnon Hendrie Kroes B&K advies op de Anklaarseweg. “Het starten of oversluiten van een hypotheek biedt veel kansen voor verduurzaming”, vertelt hij. “Je ziet nogal eens dat mensen daar nog niet over hebben nagedacht. Als je klanten de mogelijkheden voorlegt, zet dit ze aan het denken. Vaak kiezen ze er dan voor om verduurzaming mee te nemen. Het is goed voor je portemonnee en het milieu.”

Isoleren zonder kosten

Een voorbeeld: stel je wilt je huis isoleren, omdat je last hebt van tocht en vocht, of je wilt zonnepanelen, maar je hikt tegen de kosten aan. “De overheid en de banken faciliteren en stimuleren tegenwoordig de verduurzaming van je huis”, vertelt Luuk. “Je kunt speciaal voor energiebesparende maatregelen je hypotheek met 9000 euro verhogen. Dit mag je in 30 jaar aflossen, tegen circa 1% rente (tien jaar NHG). Bovendien is de rente fiscaal aftrekbaar. Combineer je dit met het oversluiten van je hypotheek, dan betaal je overall  een lagere rente. Tel je de directe besparing op je energierekening mee, dan kom je onder de streep goedkoper uit dan voor de energiemaatregelen en woon je prettiger voor minder geld.”

Laat het je voorrekenen

“Iedere situatie is weer anders en elke puzzel is weer anders”, aldus Luuk. Het kan ook zijn dat je beter gebruik kunt maken van de landelijke subsidie, of je eigen spaargeld kunt inzetten. Er is veel mogelijk.  Ik ga hier graag met iemand voor zitten tijdens een persoonlijk gesprek en als ze in de Maten wonen, kom ik langs op de fiets”, vertelt hij lachend. En mijn advies is gratis, tot ik ga bemiddelen. Maar ook die kosten kun je meefinancieren in een nieuwe hypotheek.”

Energiecoach helpt praktisch op weg

“Omdat ik mijn klanten niet kan helpen met hoe ze in hun geval het beste kunnen verduurzamen en wat dat precies gaat kosten, heb ik de samenwerking met deA gezocht. De energiecoaches van deA helpen mensen praktisch op weg. Vullen ze bijvoorbeeld samen het HOOMdossier in, dan krijg je meteen een goede indicatie van de kosten. Daarna kan ik met hen verder hoe we dit zo financieren dat mensen er in alle opzichten beter van worden en de natuur ermee geholpen is. Hoe fijn is dat! Daar word ik zelf ook vrolijk van.“

Zoek je een bedrijf om je klus uit te voeren?

Vraag je advies of offerte aan via onze coöperatie

Zodra je de offerte aanvraagt, selecteren wij een geschikt bedrijf. En voor de duidelijkheid: we ontvangen daar geen provisie voor.