Frans Damen

Bewoner Saffierstraat: “Radiator airco is mijn ei van Columbus”

Frans Damen

Frans Damen uit de Saffierstraat in de wijk Sprengenbos heeft door te isoleren en te kiezen voor andere manieren van verwarmen zijn gasrekening een stuk kunnen verlagen. Met name zijn radiator airco doet een flinke duit in het zakje. Frans: “Het is mijn ei van Columbus, het is geweldig.”

Isoleren was stap 1

Toen Frans met zijn familie zo’n 30 jaar geleden in hun huis kwam wonen, hadden ze een hoge energierekening. Frans: “Het is een jaren 60 woning die slecht geïsoleerd was. We hadden een gasrekening van 3500 m3.” Ze isoleerden de vloer, spouw en het dak en lieten het glas op de benedenverdieping vervangen voor HR++ glas. Frans: “Het is natuurlijk het beste om eerst te isoleren, want hierdoor verbruik je minder”. De familie, waarvan de kinderen inmiddels uit huis waren, zat daarna op een verbruik van 1600 m3.

Een aanrader voor iedereen

“Ik ben zelf verwarmingsmonteur, dus ben ik zelf altijd op zoek naar hoe optimaal ik mijn verwarmingsinstallatie kan maken. Ik verzin elke keer weer wat anders. Ik heb nu het ei van Columbus. Omdat we veel tijd in de keuken doorbrengen heb ik daar een radiator airco geplaatst die de keuken verwarmt. Daardoor hoeft de radiator niet aan. Mijn vrouw was eerst bang voor geluidsoverlast van de airco, maar dit valt enorm mee. Hij staat op de grond en maakt veel minder geluid dan een gewone airco; je hoort hem niet. Het bespaart ons jaarlijks 750 m3 gas. Daardoor hebben we nu nog een totaal gasverbruik van 850 m3. Het is een aanrader voor iedereen, tenminste als je zonnepanelen hebt. Als mensen in de buurt meer willen weten over hoe de radiator airco bevalt, mogen ze mij benaderen.”

Interesse in gezamenlijk zonnedak

“De radiator airco vraagt ongeveer 750 kWh. Ik heb tien zonnepanelen op mijn dak, die samen 3000 kWh opleveren. Met mijn zonnepanelen kan ik het extra elektriciteitsverbruik van de radiator airco opvangen, want ik wek nu evenveel stroom op als dat ik verbruik.” Voor Frans is het niet mogelijk meer zonnepanelen op zijn dak te plaatsen. Maar als hij zelf meer stroom zou kunnen opwekken, zou hij ook op andere plekken in zijn huis een radiator airco willen plaatsen. Frans: “Daarom ben ik geïnteresseerd in collectief zonne-energie opwekken. Als er zo’n project in onze wijk komt, doe ik mee!”