Groene estafette: Bertus Pols kinderboerderij Laag Buurlo

Mijn naam is Bertus Pols en ik ben werkzaam als beheerder van Kinderboerderij Laag Buurlo. Ik vind de kinderboerderij uitermate geschikt voor duurzaamheidsprojecten. Als we de jeugd bekend maken met vormen van duurzaamheid, dan doen we dat ook voor langere termijn.

Klassieke boerderij

Kinderboerderij Laag Buurlo is bestempeld als klassieke boerderij. Mede doordat de boerderij stamt uit 1890, maar ook omdat ikzelf graag wil laten zien hoe het vroeger ging. Wij kopen dan ook geen hooi (ruwvoer voor onze dieren), maar winnen dit zelf. We hebben al jaren een goede samenwerking met het paleis het Loo. Wij mogen van de weides het gras maaien en bewerken tot hooi. Ook voeren wij de mest van de dieren niet af, maar wij composteren dit tot een prachtig product dat wij dan zelf weer over onze eigen graslanden strooien. Op deze manier hoeven wij ook nagenoeg geen kunstmest te gebruiken. Ook houden we de boerderij met het erf schoon met water wat we zelf uit de grond halen. Sinds September 2018 hebben we van de gemeente een elektrische fietsenstalling gekregen. Deze fietsenstalling heeft een dak van zonnepanelen en aansluitingen voor het opladen van e-bikes van bezoekers. Een mooi cadeau waar we natuurlijk erg blij mee zijn.

Drinkwater

Een andere wens voor duurzaamheid van mij was het bezuinigen op drinkwater. We hebben de beschikking over vier bezoekerstoiletten. Op een drukke dag beland er veel drinkwater door deze toiletten in het riool. Dat vind ik echt zonde. Tijdens de bouw van de fietsenstalling kwam ik in contact met een leverancier die een installatie kon leveren om hemelwater op te vangen en dit water dan voor het doorspoelen van de toiletten gebruikt. De kosten hiervan vielen mij behoorlijk mee. Aan materiaal een kleine €6000,-. Wel moesten we dan het meeste werk zelf uitvoeren. Dit was voor ons geen probleem. We hebben een tank van 5000 liter in de grond geplaatst met daarnaast een infiltratiebunker als overstort wanneer de tank vol zit. De installateur moet nu alleen de pomp nog aansluiten en de toiletten daarop aankoppelen. Het mag duidelijk zijn dat het hemelwater alleen voor de toiletten wordt gebruikt en niet voor wastafels. Dit blijft gewoon drinkwater. Hopelijk gaat ons dit jaarlijks veel water besparen. Dan verdienen we de investering van de installatie op termijn weer terug.

De vijf energieregisseurs in Apeldoorn organiseren een ‘Groene Estafette’. Zestien weken lang krijgt wekelijks een inwoner van Apeldoorn het groene stokje digitaal uitgereikt. Daarmee nodigen de energieregisseurs een Apeldoorner uit om zijn of haar duurzaamheidsverhaal te vertellen en anderen te inspireren.