Groene estafette: Marijke van der Wekke over Stadsakkers

Onze groenten groeien door de zon, door de regen, de mooie strorijke stalmest


én de goede zorg van de medewerkers

Groene estafette: Marijke van der Wekke over Stadsakkers

Het Groene-estafettestokje is deze week bij Marijke van der Wekke van zorgtuinderij StadsAkkers, een biologische tuinderij achterin park Zuidbroek. Ze legt uit wat er op Stadsakkers gebeurt door mens en natuur. “We zijn blij met iedereen die komst helpen om onze tuinderij tot een succes te maken.”

Marijke van der Wekke: “In onze tuinderij werken Norbert Keizer, de zorgmanager en David Koning, de biologische tuinder. Bij Stadsakkers werken ongeveer 90 vrijwilligers. Deze groep is heel divers en bestaat uit gepensioneerden, werkzoekenden en mensen die gewoon een uurtje over hebben. Er zijn vluchtelingen bij die Nederlands willen leren, maar ook mensen met een arbeidshandicap. De één heeft wat extra begeleiding nodig, de ander kan dit geven. We zijn blij met iedereen die komt helpen om onze tuinderij tot een succes te maken. Kleinschalig biologisch tuinieren is namelijk arbeidsintensief. Als vrijwilligers dragen we daar allemaal aan bij. Allemaal leren we van elkaar en werken met plezier bij StadsAkkers.”

Samen (bio)logisch werken in de tuin

“Vanaf de start in 2013 tuinieren we biologisch. Sinds 2017 zijn we SKAL gecertificeerd. Dit is hard werken, maar het is ook de moeite waard! We werken met wisselbouw, we gebruiken geen onkruidbestrijdingsmiddelen, maar wieden met de hand of met de (rol)schoffel. Sinds 2018 hebben we een kleine tractor. We gebruiken geen kunstmest om de groei te versnellen. Onze groenten groeien door de zon, door de regen, de mooie strorijke stalmest én de goede zorg van de medewerkers. Insecten zijn bijna nooit een probleem. Vaak lost de natuur het zelf op omdat de natuur op het bedrijf ook een duidelijke plek heeft. Onze mest en compost zijn biologisch en ook de zaden en planten die we kopen zijn biologisch. Dit maakt de groenten en kruiden duurder, maar wij vinden dat je de kwaliteit kunt proeven en daar zijn we blij mee. Bij ons kun je duurzaamheid ervaren met al je zintuigen.”

Mijn droom voor een groen Apeldoorn

“In Apeldoorn en omgeving zijn inmiddels al meerdere plekken waar biologisch wordt gewerkt. Naast de StadsAkkers zijn er de Pluktuin, de Raatakkers, de Zonnegaard en de Hooge Kamp. Het zou mooi zijn als nog meer tuinders en boeren dit voorbeeld volgen. Belangrijker nog is dat mensen de waarde van biologisch tuinieren nog meer zien en dat ook willen betalen.”

Kom je ook eens proeven en testen?

“Je kunt bij ons terecht voor allerlei groenten, kruiden en ook steeds meer fruit. Kom ook eens langs op de markt bij de Zonnegaard, bij de Pluktuin, of bestel een pakket bij de Hooge Kamp en proef het verschil!”

De vijf energieregisseurs in Apeldoorn organiseren een ‘Groene Estafette’. Zestien weken lang krijgt wekelijks een inwoner van Apeldoorn het groene stokje digitaal uitgereikt. Daarmee nodigen de energieregisseurs een Apeldoorner uit om zijn of haar duurzaamheidsverhaal te vertellen en anderen te inspireren.

Helemaal rechts: Marijke van der Wekke, 3e van rechts Norbert Keizer.
Foto: Emotion