Groene Estafettestokje: Debbie Engel

Wat een eer dat ik het stokje krijg van Wijnand Zwart! Ik vind mezelf en mijn gezin nog helemaal niet zo groen en duurzaam. Maar nu ik alles zo eens overdacht heb en opgeschreven, ben ik toch wel trots op hoe we ons best doen om deze prachtige aarde een stukje beter achter te laten voor de generaties na ons!

Vanaf dat ik moeder werd

We leven zeker nog niet energieneutraal, pakken de benzineauto nog veel te vaak (elektrische auto is voorlopig nog een droom) en ook produceren we nog teveel afval. Maar, we doen ons best en leven al veel bewuster. Zo ongeveer vanaf dat ik moeder werd, dat doet toch iets met je, ben ik begonnen met bewuster leven. Manlief en de kinderen doen inmiddels ook op hun eigen manier mee. In het begin vond ik het heel moeilijk, want waar begin je en wat is nu wel goed en wat niet? Ik heb me aangemeld bij diverse groepen op Facebook, ben veel gaan zoeken op internet en heb geleerd van anderen die al wat verder zijn.

Stukje vlees voor man

We scheiden ons afval al een hele poos en ook is de meeste verlichting van ledlampen. Inmiddels koop ik zo min mogelijk in plastic verpakte producten, neem ik katoenen tassen mee naar de winkel en let ik erop dat ik zoveel mogelijk lokale, biologische producten en groenten en fruit uit het seizoen koop. Je kunt appels uit Nieuw Zeeland kopen, maar er liggen ook gewoon Nederlandse appels in het schap. Zo helpen we onze eigen boeren ook nog eens. Ik eet sinds een jaar of twee bijna volledig vegetarisch of veganistisch. De kinderen eten veel met mij mee, voor mijn man bak ik een stukje vlees. Als we wat over houden van het eten, gaat het in de koelkast. Regelmatig hebben we een ‘kliekjesdag’. Ik sta graag in de keuken en maak als het even kan zoveel mogelijk zelf, dat scheelt ook weer plastic. We hebben het geluk dat we een redelijke tuin hebben, dus inmiddels komt het een en ander ook uit onze eigen moestuin.

Echt nodig?

Ik probeer bij alle aankopen na te denken over of we het echt nodig hebben. Als dat zo is, dan kijk ik of het tweedehands te krijgen is. De kinderen hebben een gratis pasje van de bibliotheek, op die manier hoeven we geen nieuwe boeken te kopen om lekker te kunnen lezen. Ik ben lid van de Apeldoornse planten/stekjes ruil groep op Facebook, daarop worden regelmatig plantjes aangeboden en die ruil ik tegen mijn eigen stekjes.

Digitale post

Onze post komt zoveel mogelijk digitaal, ik fiets tegenwoordig naar het werk, douche in een paar minuten en als we weggaan zijn alle lampen uit en staat de verwarming laag. Als mensen ons cadeaus willen geven, vragen we regelmatig om dagjes/avonden uit. Het is toch veel gezellig om met vrienden uit te gaan dan spullen te krijgen? Als spullen kapot gaan, kijken we eerst of het te repareren valt. Lukt dit niet, dan vervangen we het zoveel mogelijk door duurzame, milieuvriendelijke producten. Ik blijf echter een zwak houden voor de kinderen als ze bijvoorbeeld heel graag een plastic elektrische kassa willen hebben…
Wassen doen we sinds kort met een Eco Egg, zijn we echt fan van! Beter voor het milieu en zelfs nog goedkoper dan wasmiddel! De meeste was gaat op het droogrek. Onszelf, inclusief onze haren, wassen we met ouderwetse blokken zeep om plastic afval te voorkomen.

Groen dak

We gaan binnenkort verhuizen. Dit nieuwe huis maken we zo duurzaam mogelijk: isolatie, een groen dak met zonnepanelen, inductie koken en verwarmen zonder aardgas. Regenwater vangen we op om de planten mee te besproeien en laten we direct in de tuin weglopen zodat het niet meer via de riolering afgevoerd wordt. We hebben veel meer (fruit- en noten-)bomen, en de moestuin wordt een stuk groter.

Tips van Debbie

Wil je ook graag duurzamer leven, maar weet waar je niet hoe je moet beginnen? Start klein!
Vervang eens een gloeilamp door een ledlamp, stap wat vaker op de fiets, let in de supermarkt op het land van herkomst van je boodschappen en vermijd zoveel mogelijk verpakkingen. Scheidt je afval, doe geen impulsaankopen, schaf een (tweedehands) wasrek aan en eet eens een stukje vlees of kaas minder. Stap voor stap verduurzaam je en wen je aan deze andere manier van leven. Voor je het weet zien mensen je ineens als groen en duurzaam en ontvang je het groene estafettestokje ;-)!