Groene Estafettestokje: Wijnand Zwart

Onlangs heb ik nog een oldtimer Vespa bromscooter omgebouwd naar elektrische aandrijving


Een gruwel voor de purist, maar ik vind het leuk

Groene Estafettestokje: Wijnand Zwart

Ik ben Wijnand Zwart en heb zojuist het groene estafette stokje ontvangen. Ik denk dat de milieuproblematiek een stuk beheersbaarder zou zijn als we met minder mensen op deze aarde zouden zijn. Maar daar heb ik heel weinig invloed op. Ik heb wél invloed op wat ik zelf doe qua milieu-impact. Ik ben natuurlijk ook de aarde aan het vervuilen, maar ik doe m’n best om dat binnen de perken te houden. En daarbij: het moet ook nog een beetje leuk blijven!

Ik ben techniek-liefhebber en dan is het juist heel leuk om met “duurzaam” bezig te zijn: zonnepanelen op het dak, een lucht-lucht warmtepomp die grotendeels het huis verwarmt, regentonnen zodat we in drogere periodes daarmee (moestuin-)planten water kunnen geven. Ik ben in het bijzonder “voertuigliefhebber”. Zo heb ik een driewielige “auto” gebouwd (je kan met twee personen achter elkaar zitten, het lijkt wel wat op een gestroomlijnde ligfiets). Het ding mag gewoon de snelweg op en gemiddeld kom ik op 1 liter benzine 50 km ver. Dat halen de meeste bromfietsen nog niet eens bij 45 km/u! Het kan dus wél. We hebben een elektrische fiat Panda uit 1992. Origineel was ‘ie al elektrisch. In die Panda heb ik modernere accu’s geplaatst waardoor het ineens een bruikbaar wagentje is geworden. Onlangs heb ik nog een oldtimer Vespa bromscooter omgebouwd naar elektrische aandrijving. Een gruwel voor de purist, maar ik vind het leuk. Energie van de zonnepanelen erin en rijden maar!

Ik zie de milieuproblematiek als een interessante technische uitdaging. Maar volgens mij gaan we het met alléén techniek niet redden. Minder vlees en zuivel eten, minder (nieuwe) spullen kopen en –het moet toch maar gezegd worden- minder kinderen maken.