Familie Seifi

Een hoge energierekening?


De energiecoach helpt je met besparen

Familie Seifi

Een hoge energierekening in je huurwoning, daar kun je met een beetje hulp veel aan doen. De familie Seifi huurt een woning in het Apeldoornse staatsliedenkwartier. Maandelijks waren ze 337 euro kwijt aan energie. Energiecoach Ammar van deA hielp hen met veel verschillende tips om direct gas en stroom en dus geld te besparen.

Verwarming stond vaak hoog

De Iraanse familie woont sinds vorige winter in de huurwoning. Moeder en zoon zijn sinds kort in Nederland, vader en dochter al geruime tijd. De woning was tochtig en vochtig. “We hadden het koud toen we hier kwamen”, vertelt de 12-jarige zoon Amir Ali, die voor zijn ouders tolkt. “De verwarming stond daarom vaak hoog.” Toen ze maandelijks een energierekening van 337 euro kregen, moest er wel iets gebeuren. Ammar, hun contactpersoon bij Vluchtelingenwerk, bleek ook energiecoach te zijn. Een energiecoach van duurzame energiecoöperatie Apeldoorn (deA) helpt huurders met tips en materialen om energie te besparen en de energierekening naar beneden te krijgen. Ammar ging samen met hen aan de slag.   

Les in verwarmen en luchten

“Ammar leerde ons om te gaan met de thermostaat”, vertelt moeder Mahnaz. “’s Nachts zetten we hem op 15 graden en overdag rond 17 graden. Als het koud is, trekken we een warme trui aan.” Ook leerde hij ze ventileren. Het was namelijk vochtig in huis. Met een kwartier luchten ´s ochtends en een kwartier luchten ´s avonds, kregen ze de luchtvochtigheid naar beneden. Daarnaast kochten ze tochtstrips en een vloerkleed om het aangenamer in huis te maken.
Om water en gas te besparen kregen ze van Ammar een waterbesparende douchekop en een douchetimer. Deze timer helpt je om niet te lang te douchen. Zelf hadden ze al zuinige ledlampen aangeschaft.

Koken met minder gas

Ammar gaf ook de tip om een elektrisch kooktoestel aan te schaffen. “In Iran betaalden we weinig voor gas en we zijn gewend op een gasfornuis te koken. Daarom kochten we toch een gasfornuis. Maar daar hebben we nu wel spijt van.” Vader Davood is de keukenchef in huize Seifi en houdt erg van koken. Samen met zijn vrouw maakt hij de prachtigste gerechten, ook voor Wereldkeuken de Graanhof in Apeldoorn. “Thuis koken we, om gas te besparen, nu een keer per dag warm in plaats van drie keer per dag, zoals we altijd gewend waren. Ook gebruik ik nu vaker de elektrische oven om gerechten te maken. En de barbecue!”

Aanrader

Mahnaz volgt sinds een tijdje hun energieverbruik in de app van Vattenfall. Deze checkt ze wekelijks. “Ons energieverbruik is gedaald. We betalen nu zo’n 65 euro per maand. Hopelijk verbruiken we met deze maatregelen ook veel minder gas en stroom deze winter. Ik ben blij met de adviezen van de energiecoach. Ik heb onze vrienden in ieder geval aangeraden ook de energiecoach langs te vragen!”

Maak een afspraak!

Wil je ook bezoek van de energiecoach?

stappen zetten voor een duurzaam huis