Glasindustrie La Paloma

Isolerend glas bespaart veel energie


Bijna 50% minder verlies door HR++glas

Glasindustrie La Paloma

Wil je je woning goed isoleren, dan kan het slim zijn je glas te vervangen. Wordt het dan HR++ glas of triple glas? En welke mogelijkheden zijn er als je glas-in-loodramen hebt, of een monument bezit?  Via Duurzaam Huis, het bewonerstraject van deA, helpen we je huis te verduurzamen. Wanneer je hieraan meedoet, krijg je goed advies en word je snel en vakkundig geholpen. Glasindustrie La Paloma b.v. uit Apeldoorn is een van de deelnemende bedrijven. Eigenaar Jerry Kers schetst nieuwe mogelijkheden, zoals dubbel glas dat dezelfde isolatiewaarde heeft als triple glas. “Voor monumenten is er nu een super isolerend, dun (en mooi) vacuümglas op de markt.”

HR++ glas geeft nog maar 12% verlies

“Met enkel glas verlies je 60% van de energie. Heb je dubbel glas, dan breng je dit terug tot 30%. HR++ glas geeft 12% verlies en met triple glas heb je nog maar 7% verlies”, licht Jerry de verschillen in isolatiewaarden van glas toe. “Dubbel glas gaat zo’n 20-30 jaar mee voordat het gaat lekken”, gaat hij verder. “Tot die tijd blijft het dezelfde isolatiewaarde houden. Mensen denken wel eens dat ze het moeten vervangen omdat het zo tocht bij het glas. Maar ze voelen dan de confectiewerking. Dat is de stroming die ontstaat door het temperatuurverschil van de koudere lucht vlakbij het glas en de warme binnenlucht.”

Glasindustrie La Paloma
Er zijn veel soorten isolerend glas. Voor monumenten is er super isolerend, dun vacuümglas. Jerry Kers

Dubbel glas met zelfde isolatiewaarde als triple glas

“Wil je glas dat beter isoleert, dan kun je overstappen op HR++ glas. Wil je nog meer, dan kun je voor triple glas kiezen, maar dan moet je ook je kozijnen vervangen. Al met al kost triple glas per woning 100% meer dan HR++ glas, terwijl het 5% meer energie bespaart. Je verdient het dus niet meteen terug.” Volgens Jerry bestaat er een goed alternatief: “Dat is het zogenaamde thermobel top N 0.9/0.8- glas. Dit is dubbel glas met gelijkwaardige isolatiewaarde als triple glas. Het is duurder dan dubbel glas, maar het voordeel is dat je je kozijnen niet hoeft te vervangen.”

Helder vacuümglas nieuwe oplossing voor monumenten

Soms is het in bijzondere gevallen lastig te kiezen voor isolerend glas, omdat dit ten koste gaat van esthetische factoren. “Bij glas-in-loodramen bijvoorbeeld, is een voorzetraam aan de buitenkant een goede optie”, aldus Jerry. “Deze beschermt het lood en het glas en isoleert hetzelfde als dubbelglas, dan heb je toch 30% minder energieverlies.” Woon je in een monument, dan is er een interessante nieuwe, superisolerende, dunne glassoort op de markt. “vacuümglas, fineo van agc ”, vertelt Jerry, “dit heeft dezelfde dikte als enkel glas, vanaf 6mm dik, maar heeft dezelfde isolatiewaarde als triple glas 0.7 W/m²K.en een garantie van 15 jaar. Klein nadeel is dat je kleine puntjes ziet als je heel dicht op het glas staat. Dit zijn afstandshouders. Maar sta je er 1,5 tot 2 m vanaf, dan zie je deze niet meer omdat ze zwart zijn. De kosten liggen veel hoger dan dubbel glas, maar daar staat tegenover dat je de sponning niet aan hoeft te passen en de uitstraling behoudt, en voor een duurzame oplossing kiest ”

Zoek je een bedrijf om je klus uit te voeren?

Vraag je advies of offerte aan via onze coöperatie

Zodra je de offerte aanvraagt, selecteren wij een geschikt bedrijf. En voor de duidelijkheid: we ontvangen daar geen provisie voor.