Klaas Roos

Wij gaan binnenkort pannenkoeken eten!


Familie leverde isolatiefactuur in voor waardebon

Klaas Roos

Meer comfort in je huis, een lagere energierekening en gratis pannenkoeken eten op de koop toe; de familie Roos uit Welgelegen heeft het goed voor elkaar.
Dit voorjaar vervingen ze hun oude glas door isolerend HR++ glas. Nu al merken ze de positieve effecten ervan. De kopie van de factuur wisselden ze via het project Buurtinspanning van deA in voor een waardebon van 50 euro. Klaas Roos: “We gaan binnenkort hier om de hoek eens lekker pannenkoeken eten!”

Woning slurpt gas

De twee-onder-een-kapwoning van de familie Roos uit de jaren 70 slurpt gas. “Toen we hier zeven jaar geleden kwamen wonen, was het huis vrijwel ongeïsoleerd. We hadden een gasverbruik van 2700 m3.” Ze lieten samen met de buren de spouw en de vloer isoleren. Klaas: “Het was goedkoper om dit samen met de buren te doen. De isolatie leverde een enorme besparing op: zo’n 800 m3 op jaarbasis. Daarnaast werd het veel comfortabeler in huis.”

Isolerend glas

Om de gasrekening verder naar beneden te krijgen, lieten ze afgelopen voorjaar hun oude glas op de benedenverdieping vervangen door isolerend HR++ glas. Klaas: “Deze zomer verbaasde het mij hoeveel warmte het glas buiten hield. Dit geeft goede hoop voor de winter.” De familie liet ook nieuwe kozijnen plaatsen. Klaas: “Hierbij zag ik dat de binnen- en buitenmuur verbonden waren. Ik zit zelf in de bouw en weet dat men vroeger zo bouwde. Dit maakt dat er veel warmte uit de woning ontsnapt. Ik heb dit laten aanpassen. Als buurtgenoten hier ook last van hebben en willen weten hoe dat bij ons is opgelost, mogen ze gerust contact met mij opnemen.”

Pannenkoeken van om de hoek

Via het project Buurtinspanning van deA hoorde Klaas dat je een isolatiefactuur van het laatste jaar kunt inwisselen voor een waardebon van 50 euro. “We zagen dat we deze bij het pannenkoekenhuis van om de hoek kunnen besteden. Wij gaan dus binnenkort lekker met elkaar pannenkoeken eten!”

Een sport om met zonnepanelen auto op te laden

Vier jaar geleden schafte de familie zonnepanelen aan. “Dit dekte ons elektriciteitsverbruik. Maar nu we sinds kort een hybride auto hebben, is dit niet meer zo. Ik vind het een sport om deze met onze eigen energie te kunnen opladen. Daarom denk ik erover om extra zonnepanelen te plaatsen op het dak van het achterhuis. Eigenlijk zouden we ook een accu moeten hebben om het te veel aan energie in de zomer te kunnen opslaan. Een accu voor ons alleen is nog niet betaalbaar. Het zou een leuk project zijn om dit met de buurt gezamenlijk te doen.”

Energie besparen en je huis verduurzamen

Energiecoach bij je thuis

stappen zetten voor een duurzaam huis