Koen en Tineke Wagenaar

Laag energieverbruik in je huurhuis


Alle apparaten zetten we met een standby killer uit

Koen en Tineke Wagenaar

Wonen al dertig jaar in hun huurwoning in het Vogelkwartier in Apeldoorn. Ze verbruiken met z’n tweeën weinig gas en stroom en krijgen in de zomermaanden, vanwege de opbrengst van de zonnepanelen, zelfs geld terug van de energieleverancier. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Het kan best wat minder

“Wij zijn in de jaren 50 en 60 geboren en niet anders gewend dan dat je zuinig bent”, beginnen beide het gesprek. Koen: “Mijn moeder gooide een kwartje in het stroomapparaat en dan hadden we een tijdje stroom. Was dat op, dan viel ineens de lamp uit. Jammer, maar dan ging er geen nieuw kwartje in, want ‘we hebben geen kwartjesboom achter het huis staan’. Dan leer je wel dat je niet alles kunt krijgen wat en wanneer jij wilt.” Het is tekenend voor hoe beide in het leven staan: bewust, praktisch en vooral nuchter. Tineke: “Wij leven hier al in zo’n luxe in dit land. Het kan allemaal best wat minder, daar worden we heus niet ongelukkig van. Wat is nou de moeite om bijvoorbeeld met een standby killer je apparaten uit te zetten. Je bespaart er veel energie mee.  Het draait in het leven niet allemaal om jezelf en gemak.“

Instelling

Via de woningbouwvereniging kregen ze in de afgelopen zeven jaar een nieuwe HR-ketel, dubbel glas op de eerste verdieping en zes zonnepanelen. Verder leven ze door hun eigen instelling energiezuinig. “In het begin toen we hier woonden, hadden we een hele hoge energierekening. Met behulp van een energiemeter kwamen we erachter dat de boiler in de keuken veel energie verbruikte. Daarvan heb ik geleerd heel zuinig met water te zijn. We wassen met heel weinig water af en schoon spoelwater gaat nog steeds bij de planten. De was droog ik altijd buiten en de verwarming zetten we maximaal op 18 graden. Als het heel koud is, trekken we een vest aan en zetten we hem bij uitzondering ’s avonds eens op 20. Je verwent jezelf met hogere temperaturen.”

Tips toegepast

Toen onlangs de energiecoach van deA bij hen langskwam, bleken alle maatregelen om energie te besparen al genomen. “We hebben de laatste jaren veel handige tips van de woningbouwvereniging en onze energiemaatschappij toegepast. Zo hebben we al dertig jaar radiatorfolie achter onze radiatoren”, vertelt ze lachend. “Daarmee waren we onze tijd al vooruit”. Ook hangen er overal ledlampen: “Dat scheelde veel op onze energierekening. We hebben een vrij nieuwe, zuinige koelkast en vriezer, omdat oude energie slurpen. Ze kosten misschien iets meer in aanschaf, maar je haalt het er zo uit. Alle apparaten zetten we met een standby killer uit, we hebben een waterbesparende douchekop en koken op inductie. In onze slowcooker maak ik vaak meerdere maaltijden in een keer klaar. Dat staat dan lang op een lage temperatuur te sudderen, dit kost weinig energie.” “En is heerlijk!”, voegt Koen er overtuigend aan toe.

Geld toe

“Zuinig leven is vooral een kwestie van willen”, concludeert Tineke. De twee hebben een jaarverbruik van rond de 1250 kwh en 660 m3 gas. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van een eenpersoons huishouden in een appartement. In de zomermaanden krijgen ze vanwege de goede opbrengst van de zonnepanelen zelfs geld toe van hun energieleverancier.

Wil jij je gas- en stroomverbruik verminderen? Kijk bij onze tips of vraag de energiecoach om met je mee te denken!

Dit advies is gratis. Je zit verder nergens aan vast

Wil je ook bezoek van de energiecoach?

Heb je problemen met je energierekening of verwacht je die te krijgen? Of heb je een andere vraag voor de energiecoach?