Leanne Corpel
Kun je in een wat oudere, slecht geïsoleerde huurwoning iets doen aan het verlagen van je energierekening? “Jazeker!”, zegt bewoonster Leanne enthousiast. “Ik heb deze meer dan kunnen halveren, en dat kan zonder veel kosten te maken.”
De kou straalde van de muren
“Negen jaar geleden kwam ik in deze hoekwoning in de Apeldoornse wijk Spainkbos wonen”, vertelt ze. “Als ik in de woonkamer zat, voelde ik de koude straling vanuit de zijmuur. Ik had er gewoon last van. Bij de bouw in de jaren 80 is alles naar de standaard van die tijd geïsoleerd. De spouw in de zijmuur is heel matig geïsoleerd. Ook de vloer is matig geïsoleerd waardoor ook de vloer koud aanvoelt. De woning is bij de bouw wel voorzien van dubbelglas, maar dit isoleert niet optimaal. De woningbouwvereniging doet op dit moment niets om deze huizen beter te isoleren. Wel kregen alle huizen van het complex acht zonnepanelen, dat scheelt enorm om het elektriciteitsverbruik naar beneden te krijgen.”
Kurk en kozijnfolie
Isoleren is altijd de eerste stap als je energie wilt besparen. Maar kun je daarin als huurder zelf iets doen? Leanne: “Ja, dat kan. Als muurbekleding heb ik aan de binnenkant van de koude zijmuur een laagje kurk aangebracht. Dit is natuurlijk materiaal en isoleert redelijk. Je kunt het daarna gewoon in je favoriete kleur overschilderen. Hierdoor voelt het comfortabeler in huis, omdat er minder koude straling van de muur afkomt.”, vertelt ze. Ook plakte ze Tesa Thermo Cover isolatiefolie tegen de kozijnen van alle ramen op de benedenverdieping. “In aanschaf kost het niet veel geld en je merkt het verschil.” Een warmtebeeldvergelijking tussen het raam van Leanne en dat van de buren bewijst, dat de isolerende raamfolie ervoor zorgt dat bij Leanne de warmte beter binnen blijft. De buitentemperatuur van het glas is bij de buurman 2 graden warmer dan bij Leanne.


Infraroodpanelen maken het behaaglijk
“Mijn gasverbruik was aan de hoge kant. Normaal gesproken gaat het grootste deel van het gasverbruik naar verwarmen, dat was in mijn geval ook zo. Omdat gas duurder is dan stroom, zocht ik naar een manier om elektrisch te verwarmen. Ik had immers gratis stroom vanwege de zonnepanelen. Toen ik bij een dealer de heerlijke stralingswarmte van infraroodpanelen had gevoeld, was ik om. Infraroodpanelen zijn voor mij dè oplossing! Ze verwarmen lokaal waar het nodig is. En mijn cv zorgt voor een basiswarmte in huis, deze heb ik overdag op 17 graden en ’s nachts op 14 graden staan. Op de plekken waar ik veel zit, hangen infraroodpanelen, ik heb er in totaal zes. Als ik ’s ochtends beneden kom, is mijn ontbijtplekje bijvoorbeeld al lekker warm. Een timer zorgt ervoor dat een paneeltje in mijn rug en een paneeltje onder de tafel deze plek al behaaglijk hebben opgewarmd. Vlak voor ik de deur uitga, gaan deze paneeltjes alweer uit.”
Investering er al lang uit
Leanne heeft ook een stuk infraroodvloerverwarming onder de eettafel liggen. “Hierdoor voel je de kou van de vloer onder de tafel niet. Heel aangenaam. De kosten van de aanschaf van infraroodpanelen en infrarood vloerverwarming vallen mee, zeker in verhouding tot het stroomverbruik. Infraroodverwarming geeft aangename stralingswarmte en verhoogt daardoor het comfort in huis. Deze investering heb ik er door mijn gasbesparing al lang uit.”

Gratis koelkast via energiecoach
Samen met de gratis adviezen van de energiecoach keek ze hoe ze verder op energie kon besparen. “Ik kreeg veel tips. Ook zag ze dat ik een oude koel-vriescombinatie had. Volgens de energiecoach was dit mijn grootste energieslurper en was het verstandig deze zo snel mogelijk te vervangen. Via de energiecoach heb ik op kosten van de gemeente een nieuwe koel- en vrieskast gekregen, allebei een tafelmodel. Ik ben er heel blij mee. Ik heb zowel de koel- als de vrieskast in de onverwarmde bijkeuken gezet, hierdoor slaat de koelkast minder vaak aan en verbruikt hij dus zo min mogelijk stroom.”

Besparing heel welkom
Het gasverbruik van Leanne is van 1125 naar 425 m3 per jaar gegaan; dat is een besparing van 65%. Haar elektriciteitsverbruik ging, mede vanwege de zonnepanelen, van 1265 naar -220 kWh per jaar, dat is dus een besparing van 117%.
Leanne: “Ik leef van een minimuminkomen, dus deze besparing is voor mij heel fijn. En door de maatregelen die ik heb genomen ervaar ik meer comfort. Als iemand wil zien hoe ik het isolatiefolie heb aangebracht, of als iemand de opstellingen van de infraroodpanelen wil bekijken of de warmte wil ervaren, dan mogen ze altijd bij mij langskomen.”
Wil je contact met Leanne over isolerende kozijnfolie of infraroodpanelen in een huurhuis?
Energiecoach bij je thuis
Tips en adviezen, uitleg van je energierekening en we helpen je je energierekening onder controle te krijgen.