Marleen Kwast

Stel jezelf doelen


en begin met kleine acties die snel winst opleveren

Marleen Kwast

De mensen van deA, wie zijn dat eigenlijk en waar lopen ze warm voor? Marleen Kwast is al vanaf het begin betrokken bij deA en kreeg bij de oprichting van de coöperatie direct een prominente rol als voorzitter en later als lid van het bestuur. Veel leden kennen daardoor haar gezicht. Dit voorjaar neemt ze afscheid als bestuurslid.

Hoe ben je bij deA gekomen?

“Als je echt goed gaat kijken naar de klimaatverandering is dat zo enorm. Mijn partner volgde dat vrij intensief, bijvoorbeeld de gegevens over het smelten van het ijs op de Noordpool. Ik word moedeloos als ik daar te lang mee bezig ben. Ik wilde zelf concreet iets gaan doen, hier in Apeldoorn.”
Het initiatief ‘deA’ kwam zeven jaar geleden dus als geroepen. Marleen kende Michael Boddeke al van eerder vrijwilligerswerk en hoorde van zijn plannen voor een energiebedrijf. Aan een bedankkaart voegde ze de PS toe: “Ik bied je mijn enthousiasme aan voor het energiebedrijf”. Dat had effect. Ze ging meedoen met een groepje van zes mensen dat het opzetten van een lokaal energiebedrijf onderzocht. Dat leidde tot de oprichting van de cooperatie in 2012. Marleen had ruimte, ervaring als gespreksleider en ze had er zin in: zij werd de eerste voorzitter van deA.

Hoe duurzaam leef jij zelf?

“We hebben al vrij veel kunnen doen aan ons huis. We wekken zelf zonne-energie op, hebben een zonneboiler voor warm water en ons huis is grotendeels geïsoleerd. Omdat we elektrisch koken, kunnen we in de zomer al zonder gas. Maar we zijn begonnen met kleine acties als het isoleren van de verwarmingsbuizen onder de vloer en radiatorfolie. En we gebruiken een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Op ons verlanglijstje staan nu nog vloerisolatie en verbetering van het dubbelglas. Minder duurzaam is dat ik voor mijn werk vrij veel moet reizen. Dus ik probeer in Apeldoorn zoveel mogelijk op de fiets te doen.”

Tips voor de lezer

“Stel jezelf doelen en begin met kleine acties die snel winst opleveren – en winst is ook dat je je er goed over voelt of dat je er een glimlach van op je gezicht krijgt. Een citaat dat mij inspireert is: ‘De kunst is met het volle realisme over de ernst van de situatie toch het optimisme te behouden om stappen te nemen’.”