Merel Woolderink en Jan Hoppe
Rustige beigetinten, planten, subtiele kunst aan de muur, moderne stijlvolle natuurlijke inrichting: de woonkamer van Merel en Jan ademt licht, puur en natuurlijk. Hun huis is zo duurzaam mogelijk. Hun spirituele ervaringen en verbondenheid met de natuur is hiervoor de drijfveer. “Als je verbonden bent met de natuur, ga je vanzelf verduurzamen”, vertellen ze. Ook in hun tuin geven ze de natuur alle kans. “Als je met de natuur meewerkt, geeft deze je heel veel.”
Woningruil
Het stel woont nog maar drie jaar op hun mooie plek in Wenum Wiesel. Het ligt op een kavel ver van de straat. “20 jaar geleden kwamen we op deze plek wonen, maar dan voor aan de straat” vertelt Merel. ”Jan’s hart en ziel waren vanwege de natuur al meteen op dit plekje hier achter. Drie jaar geleden kwam het op ons pad om van huis te ruilen en hier, meer achteraf, te komen wonen.”
Op het juiste moment
De verhuizing naar hun huidige plek viel samen met een stap in hun persoonlijke ontwikkeling. Merel: “We zijn alletwee spiritueel ingesteld. Jarenlang zijn we bezig geweest met het achter ons laten van belemmeringen door opvoeding of ervaringen. Toen onze dochter van een half jaar oud door complicaties na een operatie zwaar gehandicapt werd, gingen we ons intuïtief ontwikkelen om contact met haar te krijgen. Deze tocht werd nog intenser toen we onze gehandicapte dochter op 25-jarige leeftijd overleed, en we een jaar daarna onze tweede dochter, ook 25 jaar oud, door ziekte verloren. Het was een lastige weg, maar het heeft ons verrijkt. We zien en ervaren veel achter de fysieke werkelijkheid. Alles is met elkaar verbonden. Nare dingen zijn boodschappers. De natuur, het grote geheel, het licht of hoe je het maar noemt, dient ons om te herstellen en weer sterk te worden. Als je het maar ziet. Ben je eenmaal vrij van je belemmeringen, dan ontstaat er ruimte. Ruimte voor dankbaarheid en ruimte om te geven, de natuur te dienen. Toen wij zover waren, kwam op dat moment dit huis op ons pad. Hier vinden we de rust van de natuur om te luisteren naar hoe we de natuur het beste kunnen dienen. En we hebben hier de mogelijkheden om het uit te voeren.”
Lichte, zuivere zonne-energie
Jan: “Het eerste wat we deden toen we hier kwamen is ons leefgedeelte licht maken. Het is van waarde als je alles met de goede intentie doet. We doen alles met hart en ziel en met plezier. Lichte kleuren, luchtigheid, maar ook verduurzamen. Voor ons is het heel logisch, dat als je de verbondenheid met de natuur voelt, dat je zo min mogelijk vervuilt. We isoleerden het hele huis, legden vloerverwarming aan en verwarmen met een warmtepomp die (nu nog) gedeeltelijk draait op de zonne-energie van onze eigen zonnepanelen. Dat is lichter en zuiverder dan de vervuilende steenkolen of aardgas, dat uit de aarde komt. We hebben een houtkachel achter de hand voor het geval dat nodig mocht zijn.”
Het gonst van het leven
Jan: “We gingen ook met de tuin aan de slag. Ook die wilden we open en vol plezier en natuur hebben.” De tuin strekt zich ver uit voor en achter het huis. Achter loopt de tuin door tot de Kroondomeinen. Merel: “Hier kun je creëren en wat voor de aarde betekenen. We hebben nu veel bloemen in de tuin. We hebben een moestuin en voedselbos aangeplant met pruimen, appels peer perzik, peer, walnoot, tamme kastanje, hazelaar en allerlei bessen. Vlierbessen, lijsterbessen, blauwe bessen. Jan: “Ook groeven we een vijver. Er is genoeg te eten, voor mens en dier. Het gonst nu van het leven: bijen, vlinders, vogels, kikkers, ringslangen, reetjes. In het begin hadden we nog wel eens last van een slakkenplaag, maar inmiddels is er biologisch evenwicht in de tuin. Al die natuur om ons heen, het is puur genieten!”
Bemoediging
Door hun levenservaring en open houding kloppen mensen bij hen aan voor steun of advies als ze vastlopen in hun leven. Merel: “Jan heeft in de psychiatrie gewerkt en ik in de verpleging. We helpen mensen graag. Via via komen mensen op ons pad. Met gesprekken bemoedigen en inspireren we ze. Ik heb voor mijzelf niet zoveel meer nodig. Het is nu tijd voor ons om te geven. En het voelt heel rijk dat we hier de mogelijkheid hebben om dat te doen.”